17.9.17

Για να μην λέμε κάποτε «Αν είχες δώσει σημασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής…»...


«Χρειάστηκε τελικά να πεθάνει ένας Έλληνας για να κινητοποιηθούν οι θεσμικοί μηχανισμοί» έλεγαν πολλοί τότε. Είχαν δίκιο γιατί στις 17 Γενάρη του 2013, δύο χρυσαυγίτες είχαν σκοτώσει τον...
27χρονο Πακιστανό, Σαχζάντ Λουκμάν. Είχε την ατυχία να φέρει ένα όνομα δυσπρόφερτο. 
Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου κλείνουν τέσσερα χρόνια από τη νύχτα που το μαχαίρι με τα χιλιάδες χρυσαυγίτικα αποτυπώματα που κρατούσε ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς σκότωσε τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φύσσα. 
Λίγες μέρες αργότερα, η ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής ήταν πλέον γεγονός. Κι ας είχε καθυστερήσει δύο δεκαετίες. 
«Αν είχες αντιδράσει στις δολοφονίες μεταναστών, ο Παύλος ίσως να ήταν ζωντανός» λέει το σύνθημα στον τοίχο. Ας μην φτάσουμε να λέμε κάποτε «Αν είχες δώσει σημασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής…»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου και τη Νάντια Ρούμπου

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 και δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το τέλος του 2018. 110 δικηγόροι, 130 μάρτυρες κατηγορίας, 150 μάρτυρες υπεράσπισης και 69 κατηγορούμενοι (σήμερα 68 γιατί ο ένας απεβίωσε) -οι 18 εκ των οποίων είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τον Ιούνιο του 2012.

Σήμερα, 179 δικάσιμους αργότερα, πολλοί έχουν ξεχάσει ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα μέλη και οι βουλευτές της κατηγορούνται για 4 μεγάλες υποθέσεις: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών και την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, και τέλος την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.



Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος (στον Αθήνα 9,84) και μέλος του Παρατηρητηρίου - Golden Dawn Watch. Βρίσκεται μέσα στη δικαστική αίθουσα από την πρώτη δικάσιμο της ιστορικής αυτής ποινικής δίκης. Ο Γιάννης Νηφάκος είναι κολλητός του Παύλου Φύσσα και αυτές τις μέρες βρίσκεται υπ' ατμόν, διοργανώνοντας την πορεία και συναυλία προς τιμήν του Παύλου. Και οι δύο μίλησαν στο TPP, για να μην ξεχνάμε ότι «ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ.

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: