28.9.17

Αναζητώντας αλήθειες στις δημοσκοπήσεις...

Αποτέλεσμα εικόνας για efsyn δημοσκοπήσεις
«Aυτοδύναμος ο Κυριάκος», «Διψήφια η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ», «Καταρρέει δημοσκοπικά η κυβέρνηση». Αυτοί οι τίτλοι κοσμούν εσχάτως φιλικές στη Ν.Δ. εφημερίδες και...
ιστοσελίδες, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «καλπάζει» προς την εξουσία και πως οι απανωτές επικοινωνιακές και πολιτικές αποτυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

Πράγματι, αν κάποιος «διαβάσει» αποσπασματικά τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις και κρατήσει μεγάλη απόσταση από τις επιστημονικές μεθόδους, τότε θα συμφωνήσει τουλάχιστον ότι η απόσταση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Είναι όμως πράγματι έτσι; Ή μήπως το επικοινωνιακό σύστημα γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επενδύει στις ανακρίβειες, την ώρα μάλιστα που διακηρύττει πως θα αντιπαλέψει τις «ψευδείς δημοσκοπήσεις»;




Παρά το γεγονός πως συχνά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν επιβεβαιώνονται στην κάλπη, θα εξετάσουμε μερικές πρόσφατες έρευνες με τον τρόπο που τους αρμόζει: θα ανατρέξουμε στα προηγούμενα δημοσκοπικά τους ευρήματα ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα από τα ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία που δημοσιεύουν.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα ποσοτικά δεδομένα (βλ. πίνακες) είναι σαφή: η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί (ανάλογα με την εταιρεία) από 0,5% έως 3,8% με κυρίαρχη την τάση της Ν.Δ. να μην αυξάνει τα ποσοστά της. Παράλληλα η συσπείρωσή της υπερβαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80%. Τα δε ποσοστά της δεδηλωμένης αποχής ή των πολιτών που επιλέγουν να μην απαντήσουν καν στα ερωτηματολόγια είναι τεράστια. Η πρόσφατη εμπειρία, οι πολιτικές εξελίξεις και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν πως αυτοί οι πολίτες προέρχονται από τη «δεξαμενή» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιλέγουν να μετακινηθούν στον (εκάστοτε δυναμικό) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικητή της εξουσίας.



Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καλούνται τα επόμενα δύο χρόνια να «επαναπατρίσουν» ψηφοφόρους τους, ενώ η Ν.Δ. φαίνεται να έχει «πιάσει ταβάνι» στη δυναμική της. Προς επίρρωση αυτών των δεδομένων, υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν «υπόγειες» τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και στην άποψη των πολιτών σχετικά με πολιτικές και ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco για Newsit.gr &  E TV (6 Σεπτεμβρίου 2017):

■ Το 56% έκρινε θετική την επίσκεψη Μακρόν, ενώ το 18% αρνητική.
■ Το 60% τάχθηκε υπέρ της επιχορήγησης πρώτης πρόσληψης μισθωτών, ενώ το 15% κατά.
■ Το 65% έκρινε θετική τη χορήγηση έως 15.000 ευρώ σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις και την επιχορήγηση 100% για ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων. Το 15% τη χαρακτήρισε αρνητική.
■ Το 77% των πολιτών κρίνει θετικά την ενίσχυση των εργαζόμενων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, ενώ το 9% αρνητικά.
■ Το 55% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του αυτόφωρου για χρέη στο Δημόσιο. Το 25% κατά.
■ Το 70% διάκειται θετικά του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Το 15% αρνητικά.
■ Το 81% τοποθετήθηκε υπέρ του γεύματος για 120.000 μαθητές, ενώ το 9% κατά.
■ Το 69% τάχθηκε υπέρ του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές μικρομεσαίων, ενώ το 12% κατά.
■ Το 84% έκρινε θετικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, ενώ το 7% αρνητικά.
■ Το 50% τοποθετήθηκε θετικά στην αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, ενώ το 34% αρνητικά.

Σύμφωνα δε με την έρευνα της Κάπα Research για την ιστοσελίδα tovima.gr (18 Σεπτεμβρίου 2017):

• Το 58% δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, ποσοστό αυξημένο κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.
• Το 51,5% εκτίμησε πως υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.
• Το 41% εμφανίστηκε πεπεισμένο πως η οικονομία μπορεί να καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η θετική αυτή απάντηση «πήρε» 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
• Το 47% δήλωσε «Οχι» σε πρόωρες εκλογές. Το 36,5% δήλωσε απεναντίας πως επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Νίκος Σβέρκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: