29.9.17

Ο νόμος και οι επενδύσεις...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό; Η Νέα Δημοκρατία, μερίδα των...
μέσων που είναι φιλικά διακείμενα σε αυτήν και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους ισχυρίζονται ότι η επένδυση καθυστερεί επειδή η κυβέρνηση δεν τη θέλει.

Ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός; Κάθε άλλο. Η επένδυση είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και η κυβέρνηση έχει δείξει πως τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές με θρησκευτική ευλάβεια.

Το αρχικό ερώτημα επομένως παραμένει. Γιατί τόσος θόρυβος γύρω από το Ελληνικό, όταν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν την επένδυση;

Αν το κέντρο του θορύβου βρίσκεται έξω από την πολιτική και στον χώρο των οικονομικών συμφερόντων, δεν αποκλείεται να ευσταθεί η πληροφορία ότι η επενδύτρια εταιρεία θέλει το πάγωμα της επένδυσης για δικούς της λόγους και αναζητεί τα προσχήματα ώστε αυτό να γίνει εφικτό.

Οπότε η Ν.Δ. είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα, αφού πρωτοστατεί στον θόρυβο και δίνει πολιτική κάλυψη σε τέτοιες πρακτικές.

Για την ώρα μέγα ζήτημα έχει αναδειχτεί η τελευταία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να θέσει ως προτεραιότητα την έγκριση ή μη της απόφασης να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ειπώθηκε και γράφτηκε πως αυτή η απόφαση, δηλαδή η τήρηση του νόμου, ισοδυναμεί με «δυναμίτη στην επένδυση» που απειλεί να την τινάξει στον αέρα.

Δηλαδή τι ακριβώς λένε οι φορείς αυτής της άποψης; Επένδυση και νομιμότητα δεν συμβαδίζουν; Η επένδυση στο Ελληνικό μόνο με καταπάτηση των νόμων μπορεί να γίνει;

Ορισμένοι υποστηρίζουν, ψιθυριστά, ότι στο Ελληνικό -λόγω του μεγέθους της επένδυσης- μπορεί να γίνει μια εξαίρεση. Να κλείσουμε τα μάτια, δηλαδή, ως συντεταγμένη πολιτεία.

Μόνο που ο νόμος ή ισχύει καθολικά ή δεν ισχύει καθόλου. Αν ανοίξει ο ασκός της ανομίας στο Ελληνικό, θα συμπαρασύρει τα πάντα, με αποτέλεσμα νόμος να είναι μόνο το συμφέρον του κάθε επιχειρηματία.

Αν αυτό επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας το πει ανοιχτά αντί να απαιτεί -όπως έκανε χθες- από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού επειδή τάχθηκε με τον νόμο...



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: