26.9.17

Στην ουσία των διαπραγματεύσεων...

Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν το 80% των προαπαιτούμενων έτοιμο έως τις αρχές Νοεμβρίου, μιας και, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να...
περάσουμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων. 

Την ίδια ώρα πάντως η τεχνική προετοιμασία αρκετών εκ των προαπαιτούμενων δείχνει πως πρόκειται για άκρως αντιλαϊκά μέτρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ραθυμία από τους ιθύνοντες να τα προχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα 95 προαπαιτούμενα αφορούν κατά κύριο λόγο δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Και για να ολοκληρωθεί η λίστα αυτή η υλοποίηση των πράξεων θα πρέπει να γίνεται ανά εβδομάδα.

Όμως δεν είναι λίγες και οι ανατροπές που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα οι νέες περικοπές που έρχονται σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές και θα εγείρουν νέα λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παρά ταύτα το Μαξίμου επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική. Άρα λοιπόν θα προχωρήσει η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κ.λπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

Όσο για το θέμα που έχει ανοίξει την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018, υπονοώντας ότι ο δημοσιονομικός στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται δύσκολος και ο Τσακαλώτος πλέον το αποκλείει, εξηγώντας παράλληλα ότι μπορεί κάποιοι φόροι, όπως αυτός του εισοδήματος, να μην έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όμως άλλοι, όπως ο ΦΠΑ, υπερκάλυψαν τις προσδοκίες...

πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: