27.9.17

Με διάλογο απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας...

στην «απαγόρευση απόπλου»...

Τις θετικές συνέπειες από την ομαλή ροή τουριστικών, επιβατικών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπενθυμίζει η...
Αθήνα στην Άγκυρα, με αφορμή την εντολή απαγόρευσης εκτέλεσης δρομολογίων προς τη χώρα μας για γιοτ και επιβατηγά πλοία με τουρκική σημαία, την οποία εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Μεταφορών της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι αφορμή για την τουρκική ανακοίνωση αποτέλεσε «η κατάσχεση 11 πλοίων από τις ελληνικές αρχές για παραβιάσεις κανονισμών που διέπουν την ποιότητα των θαλάσσιων μεταφορών». Με την απόφαση, που εστάλη στις κατά τόπους τουρκικές λιμενικές αρχές, η Άγκυρα απαγορεύει τα δρομολόγια προς την Ελλάδα για τα μεν γιοτ από προχθές (Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου), για τα δε επιβατηγά από τις 12 Οκτωβρίου, επικαλούμενη το Μνημόνιο των Παρισίων (Paris MOU) για τις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Από την πλευρά του, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο σημειώνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι «Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους» και τονίζει πως παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία «για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα - Port State Control)».

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας... Η τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση- υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση», υποστήριξε στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηκυριάκος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής, σημείωσε: «Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση γιατί δεν συμφέρει και στους ίδιους τους Τούρκους, καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ΄ αυτή τη συνεργασία... Θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία γιατί είναι απρόβλεπτη»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: