25.9.17

Με μισθούς μνημονίου ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών διαδοχικής ασφάλισης...

Στα ψιλά γράμματα κρύβεται η λυπητερή για όσες συντάξεις θα εκδοθούν μετά τη 13/5/2016 οπότε τέθηκε σε...
ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου και αφορά περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης! Με το κόλπο του τρόπου υπολογισμού από το 2002 αναμένεται να χαθεί περί το 30% των συντάξιμων αποδοχών!

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου μπορεί να δίνει το έναυσμα για την έκδοση των συντάξεων που βαλτώνουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά στερεί εισόδημα από τους συνταξιούχους.

Αυτό συμβαίνει διότι με τη λογική που εισάγει το άρθρο 19 του ν. Κατρούγκαλου και ακολουθεί και η εγκύκλιος ο χρόνος ασφάλισης αντιμετωπίζεται ενιαία (λαμβάνει υπόψη του ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο δηλαδή) αλλά παίρνει ως βάση τις σίγουρα χαμηλότερες αποδοχές από το έτος 2002 και εντεύθεν και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι στα χρόνια των Μνημονίων καταβαραθρώθηκαν οι μισθοί (σε αντίθεση με τα πρωθύστερα του 2002 έτη, που οι μισθοί διαρκώς αυξάνονταν)!

Στην ίδια κατεύθυνση (του πετσοκόμματος των συντάξεων δηλαδή) κινούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία επίσης με τον νόμο Κατρούγκαλου κινούνται σε πολύ μικρά επίπεδα! Καθίσταται προφανές ότι αυτή η λογική υπολογισμού (δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν τις εισφορές τους υπολογίζοντας και τότε πλαίσιο απονομής συντάξεων) στερείται συνταγματικότητας αλλά δεν στερείται μνημονιακής λογικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτού του είδους οι συντάξεις που αναμένεται να πληγούν ανέρχονται σε περίπου 22.000 και σε ποσοστιαίο επίπεδο αντιστοιχούν στο 15% των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ολοι αυτοί οι επίδοξοι συνταξιούχοι ανέμεναν την εγκύκλιο προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξή τους...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: