29.9.17

Σύνοδος κορυφής για τους... νεοφώτιστους Μέρκελ και Μακρόν...

Στο Ταλίν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για τη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής σχετικά με το πρόγραμμα της Ε.Ε. μέχρι...
το καλοκαίρι του 2018, που αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ώστε να φανούν οι διαθέσεις κάθε χώρας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο χθεσινοβραδινό δείπνο των «28» φέρεται να άρχισε η συζήτηση για την πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων αναφορικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο προέκυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις στήριξης για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες τις ελληνικές θέσεις -τις οποίες πρωτοπαρουσίασε κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα- προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει με βασική προϋπόθεση να γίνει «κοινωνική», βασισμένη στην ανάπτυξη και εγκαταλείποντας τη λιτότητα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. έχει αποδειχθεί αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις στην οικονομία και το μεταναστευτικό και σε ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές αρχές της. Πρόσθεσε ότι η κρίση εκφράστηκε με το Brexit, την εκλογική άνοδο της Ακροδεξιάς και τις «φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε.».

Στην ατζέντα επίσημο -πλην παραμερισμένο από τις εξελίξεις- θέμα είναι η Ψηφιακή Πολιτική υπό τη βαριά σκιά του αποτελέσματος-σοκ των γερμανικών εκλογών, του μετ' εμποδίων Brexit, του καταλανικού δημοψηφίσματος που προκαλεί θεσμικούς τριγμούς στην Ισπανία και κράτησε τον Μαριάνο Ραχόι πίσω στη Μαδρίτη.


«Ευρεία συναίνεση» ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι

Το βασικό «πιάτο» στο «μενού» του δείπνου στην εσθονική πρωτεύουσα ήταν οι προτάσεις Μακρόν για την επανεκκίνηση της Ε.Ε. Αδύναμη ακόμα να επηρεάσει, όπως έκανε μέχρι πριν από την πύρρειο νίκη της στις εκλογές, τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, η Γερμανίδα καγκελάριος είδε την ισχύ να μετατοπίζεται προς τον Γάλλο πρόεδρο, που μπήκε δυναμικά -παίρνοντας μάλιστα πρώτος τον λόγο στο δείπνο.

Πριν την συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «ευρεία συναίνεση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας».  Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «φυσικά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι Βερολίνο και Παρίσι επιθυμούν να συνεργαστούν στενά για την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και για την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό. Παρατηρώ μια καλή βάση στην ομιλία του Γάλλου προέδρου για την Γαλλία και την Γερμανία να συνεργαστούν ενταντικά στο μέλλον», είπε η ίδια.

efsyn.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: