20.9.17

«Θετικό το μομέντουμ για την ανάπτυξη»...

Δημήτρης Τζανακόπουλος
BINTEO από το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου...

Η ομαλή και οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι η πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κυβερητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μεταξύ άλλων...
κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών σε επίπεδο παραγωγής, εργασίας, κοινωνικού κράτους, «που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο».

Όπως διεκρίνισε, οι άξονες αυτοί έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, αλλά και το πρόσφατο Υπουργικού Συμβούλιο.

«Οι βασικοί άξονες στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αφετέρου η δημιουργία των συνθηκών εκείνων, στο επίπεδο της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα δεδομένα της περιόδου είναι ενθαρρυντικά και αυτό από δεικνύεται από τα εξής στοιχεία:

- Η ελληνική οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017.

- Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, βαίνοντας μειούμενη, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχή ρεκόρ 15ετίας στο επίπεδο των νέων προσλήψεων.

- Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά κινούνται πάνω από το στόχο, ώστε η κυβέρηνησ θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει «το ποσό της υπεραπόδοσης προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

- Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

- Η χώρα επέστρεψε ξανά, έστω και δοκιμαστικά στις αγορές χρήματος.

- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ για το 2017 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση. Ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 2,1 δισ. ευρώ στην οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, είναι εμφανές ότι «η εικόνα της χώρας αλλάζει προς το καλύτερο και διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ που ενισχύει τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες».

Επισήμανε δε ότι σε αυτό το θετικό περιβάλλον «θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Όπως είπα, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου και στόχος είναι «μέσα στο Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: