4.1.15

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τη Χρυσή Αυγή...



Ο Άρειος είναι η αρχή που σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση έχει την ευθύνη της απόφασης για το ποιοί σχηματισμοί τηρούν τους όρους νομιμότητας ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, με το ενδιαφέρον αυτή τη φορά να επικεντρώνεται στο...
τι θα αποφασίσει το ανώτατο δικαστικό όργανο για τη Χρυσή Αυγή, που μετρά ήδη 7 προφυλακισμένους βουλευτές. Σύμφωνα με το νόμο τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και οι προφυλακισμένοι της φέρονται να μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές.

 Εν αναμονή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ανώτατοι δικαστικοί αναφέρουν στην "Καθημερινή" ότι το πιο πιθανό είναι ο Άρειος Πάγος να αποφανθεί για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές με βάση τα καταστατικά που τα ίδια θα καταθέσουν. Βασικό κριτήριο και γνώμονας της δικαστικής κρίσης θα είναι η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται στις βασικές διατάξεις του Συντάγματος και της πολιτειακής οργάνωσης του κράτους, αναφέρουν.

Αυτά άλλωστε ήταν και τα κριτήρια με βάση τα οποία ο Άρειος Πάγος έδωσε άδεια συμμετοχής στη Χρυσή Αυγή και κατά τις πρόσφατες, τον περασμένο Ιούνιο, ευρωεκλογές, καθώς ο έλεγχος νομιμότητας του Δικαστηρίου περιορίστηκε, εκ του νόμου, στο καταστατικό που προσκόμισε και στα νομιμοποιητικά έγγραφα του κόμματος που κατατέθηκαν στον Αρειο Πάγο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία μας το γεγονός ότι στελέχη ενός κόμματος είναι υπόδικα δεν αποτελεί εμπόδιο απαγόρευσης για ένα κόμμα να μετάσχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ δεν αποτελεί εμπόδιο ακόμα και για τους προφυλακισμένους βουλευτές στο να λάβουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση ως υποψήφιοι, καθώς για να στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγεσθαι -να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα-, απαιτείται όχι απλά ποινική δίωξη ή προφυλάκιση, αλλά αμετάκλητη καταδίκη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αναμένεται, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να ξεκινήσει νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: