31.1.15

Τσίπρας στο "Bloomberg": «Καθαρή εντολή για τέλος της λιτότητας»...


 «Η υποχρέωση να σεβαστώ τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού σε σχέση με τον τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας και την επιστροφή σε μια ατζέντα για την ανάπτυξη, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα εκπληρώσουμε τις δανειακές υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσιπρας, στο "Bloomberg".
Tόνισε πως «χρειαζόμαστε...
χρόνο για να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώσει τους στόχους πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των πελατειακών πολιτικών», ενω είναι βέβαιος ότι  «σύντομα θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο αμερικάνικο οικονομικό δίκτυο ενημέρωσης:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: