31.1.15

Ιταλία: Τέταρτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Τέταρτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το εκλεκτορικό σώμα της Ιταλίας ξεκίνησε το πρωί σήμερα την τέταρτη, αποφασιστικής σημασίας, ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, από την οποία εκτιμάται ότι...
είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί νικητής ο  δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 10.30 ώρα Ελλάδας και δεδομένου θα πρέπει να καταμετρηθούν οι ψήφοι των 1.009 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών αξιωματούχων που μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα, το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα γίνει γνωστό γύρω στις 14.00.

Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτείτο ψηφοφορία των δύο τρίτων για να εκλεγεί ο πρόεδρος όμως στη σημερινή αρκεί η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι διαθέτει 415 ψήφους αλλά αρκετές δεκάδες εκλέκτορες άλλων, μικρότερων σχηματισμών έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του 73χρονου Ματαρέλα, όπως η Νέα Κεντροδεξιά του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το αριστερό κόμμα SEL.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια, να συνεχίσουν να ψηφίζουν λευκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: