9.1.15

Γαλάζια αναδίπλωση...

Τα νούμερα «δεν βγαίνουν» και η ΝΔ αλλάζει στρατηγική...
Η κινδυνολογία και η θεωρία ότι «ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει δραχμή» δεν έπιασε. Στο επιτελείο Σαμαρά συνειδητοποίησαν ότι αυτή η μέθοδος δεν τους πάει πουθενά και αλλάζουν το «μείγμα» βάζοντας...
θετικά μηνύματα και υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις εισοδημάτων. Ο τόνος θα δοθεί αύριο από τον πρωθυπουργό με ομιλία του που θα επικεντρωθεί σε προτάσεις οικονομικής πολιτικής.



Η άποψη που κυριάρχησε στην ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι ότι πρέπει να στείλουν κάποια θετικά μηνύματα και να εγκαταλείψουν - μέχρι ενός σημείου - τη στρατηγική κατασκευής του φόβου, γιατί δεν αποδίδει. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσουν τις επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά το βάρος θα το ρίξουν στην προσπάθεια να αποδείξουν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ρεαλιστικό και επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Επίσης, θα επιμείνουν στην ατζέντα «νόμος και τάξη», με έμφαση στο μεταναστευτικό και στα πανεπιστήμια, ενώ θα ψάχνουν για εσωκομματικές διαφωνίες προκειμένου να τις αναδείξουν.

Η τελευταία ελπίδα της ΝΔ είναι οι αναποφάσιστοι που εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλό ποσοστό. Εκλογικοί αναλυτές και δημοσκόποι τους λένε ότι έχουν δυνατότητες να κερδίσουν κάποιον κόσμο που παραμένει αμφίθυμος και ειδικά να απευθυνθούν στο πολιτικά κατακερματισμένο κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διεύρυνση με στελέχη από την Κεντροαριστερά όπως η Α. Γκερέκου και ο Β. Οικονόμου. Το τελευταίο «απόκτημα» της ΝΔ φαίνεται πως είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος βρισκόταν σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ για να είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο Κρήτης. Πολιτικοί φίλοι του Α. Σαμαρά λένε ότι φτιάχνει τη «νέα Ελλάδα» χωρίς συνέδριο επανίδρυσης. Εσωκομματικοί του αντίπαλοι πιστεύουν ότι επιβραβεύει τον τυχοδιωκτισμό και αυτό μόνο ζημιές μπορεί να έχει για την παράταξή τους.

Το παιχνίδι των μεταγραφών απελευθερώνει την Χαριλάου Τρικούπη που περνάει απέναντι και αρχίζει τις επιθέσεις προς τα δεξιά, προσπαθώντας να κόψει τον αέρα του κόμματος Παπανδρέου που ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ως «συνιστώσα της ΝΔ». Ο Ευ. Βενιζέλος με την επιστολή του («κρίμα»...) στον Α. Σαμαρά για την Α. Γκερέκου έσπασε τις αλυσίδες σε συμβολικό επίπεδο, κάτι που ικανοποίησε το κομματικό του ακροατήριο, όπου είναι η ισχυρή η εκτίμηση πως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει δυνάμεις προς τη ΝΔ. Αυτό που αναζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να συγκρατήσουν τον εκσυγχρονιστικό χώρο και γι αυτό προσβλέπουν σε μια δημόσια δήλωση στήριξης από τον Κ. Σημίτη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: