18.1.15

«Ανάρμοστο να φτιάχνουν τρομολαγνικά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας»...

 
Ο πρόεδρος του Die Linke χαρακτηρίζει αποτυχημένο το γερμανικό μοντέλο, το οποίο έχει καταστρέψει τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά, ενώ ασκεί κριτική στις έξωθεν παρεμβάσεις στην προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. 
Παράλληλα, κατηγορεί τους...
σοσιαλδημοκράτες ηγέτες ότι ταυτίζονται με την πολιτική Μέρκελ

• Πώς κρίνετε τις απειλές και την πίεση που ασκούν ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε, η τρόικα και οικονομικοί κύκλοι, προκειμένου να επηρεάσουν τις εκλογικές προτιμήσεις των Ελλήνων, αμφισβητώντας τους έτσι το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Ε.Ε, το ΔΝΤ και η τρόικα πρέπει να αφήσουν τους Ελληνες ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές. Είναι εντελώς ανάρμοστο να φτιάχνουν τρομολαγνικά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, όταν εκείνες οι πολιτικές που εκπόνησαν όλοι οι παραπάνω για τη χώρα σας την οδήγησαν στην άβυσσο. Τώρα οι ίδιοι προσπαθούν με κάθε μέσο να αποτρέψουν μια αλλαγή πορείας. Και μάλιστα παρά το ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η πορεία της βάρβαρης λιτότητας απέτυχε οικτρά και πρέπει να τερματιστεί. Οι Μέρκελ και σία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ερείπια των πολιτικών τους. Οι Ελληνες, έτσι, δεν χρειάζονται μαθήματα για την κατάσταση της χώρας τους. Τη βλέπουν και τη βιώνουν καθημερινά και θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, χωρίς να χρειάζονται ξένους «δασκάλους», οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν το αποτυχημένο τους πείραμα.

• Ο Μπάρι Αϊχενγκριν, ο Αμερικανός ιστορικός της οικονομίας, προειδοποίησε ότι μια πιθανή απόφαση από μια νέα ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια καταστροφική αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα μεγαλύτερη και από αυτήν που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008. «Βραχυπρόθεσμα θα ισοδυναμούσε με Λίμαν Μπράδερς στο τετράγωνο», είπε χαρακτηριστικά. Ποια είναι η άποψή σας;

Στην τρέχουσα περίοδο, εκτός από τους πολιτικούς, και αρκετοί οικονομολόγοι εκφράζουν τις απόψεις τους. Πολλοί απ’ αυτούς θα πρέπει να αφήσουν αυτό το θέμα, επίσης. Εγώ θέλω να επικεντρώσω στο εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φύγει από την ευρωζώνη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν το αναφέρει καν και η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού επίσης δεν το επιθυμεί. Αλλά αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν έναν κίνδυνο, προκειμένου η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία λειτουργεί σαν πρωτοπαλίκαρο για τις πολιτικές της τρόικας, να παραμείνει στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη φτώχεια και τη μαζική ανεργία και να δημιουργήσει μια βάση για την οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό είναι απολύτως σωστό.

Διαβαστε ολόκληρη την συνέντευξη του Μπερντ Ρίξινγκερ, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: