9.1.15

Επί ποδός για τη σύλληψη των καταζητούμενων δραστών...

Ομάδες των ειδικών δυνάμεων αναζητούν τους «σεσημασμένους» δράστες«Πορεία για τη Δημοκρατία» την Κυριακή
Στα περίπτερα το «Charlie Hebdo» την ερχόμενη Τετάρτη
BINTEO & ΦΩΤΟ...
Σε κλίμα εξαιρετικής έντασης, πένθους και φοβίας για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των «σεσημασμένων» δραστών της δολοφονικής επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

Την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές έδωσαν ...
σε δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο αδερφών Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, 32 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι καταζητούνται επίσημα για την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, συνολικά 88.150 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα
Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν οι δράστες την Τετάρτη, όταν τράκαραν στο βορειοδυτικό Παρίσι, βρέθηκαν η ξεχασμένη ταυτότητα ενός από τους δράστες, καθώς και δέκα βόμβες μολότοφ και δύο τζιχαντιστικές σημαίες.

Ο φερόμενος ως συνεργός της επίθεσης, 18χρονος Μουράντ Χαμίντ, του οποίου η αδελφή είναι σύζυγος του Σερίφ Κουασί, παραδόθηκε στην αστυνομία όταν είδε να αναφέρεται ως ύποπτος στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα του μακελειού στα γραφεία του Charlie Hebdo παρακολουθούσε μαθήματα στο κολέγιο.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε από τη γαλλική αστυνομία στον νομό Πικαρντί 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Εργαζόμενος σε πρατήριο ειδοποίησε την αστυνομία ότι αναγνώρισε τους δύο κουκουλοφόρους τρομοκράτες, οι οποίοι έφεραν βαριά όπλα Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών. Οι δύο δράστες τον λήστεψαν, εφοδιάστηκαν με βενζίνη, τρόφιμα και αργότερα εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Κρεπί-αν-Βαλουά.

Σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων αναπτύχθηκαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων που χτένισαν την περιοχή, ενώ δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα πετούσαν συνεχώς ψάχνοντας για τους δράστες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αναγνωρίστηκε επίσημα ένας από τους δυο καταζητούμενους αδελφούς, ο ΣαΐντΚουασί, ως ένας εκ των δραστών της επίθεσης
Ομάδες αστυνομικών χτυπούσαν πόρτα με πόρτα για να ερευνήσουν κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με τους δράστες της επίθεσης στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί που αναζητούνται, ήταν «σεσημασμένοι» και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση πριν από την επίθεση.

Οι γαλλικές αρχές παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή και ζητούν από το κοινό να προσέχει, γιατί εφιστώντας την προσοχή για τον κίνδυνο να προκληθεί σύγχυση, αποπληροφόρηση που ενδέχεται να παρεμποδίσει τις έρευνες. Επειτα από μία πρώτη φάση ερευνών που σημαδεύτηκε από διάδοση

Στα περίπτερα το «Charlie Hebdo» την ερχόμενη Τετάρτη

«Το Charlie Hebdo θα συνεχίσει, γιατί [οι δράστες] δεν νίκησαν», έλεγε χθες με δάκρυα στα μάτια για τους νεκρούς συναδέλφους του ο Πατρίκ Πεγιού, αρθρογράφος του σατιρικού περιοδικού και γιατρός στο επάγγελμα, από τους πρώτους που ειδοποιήθηκε να τρέξει στα γραφεία του Charlie Hebdo και από σύμπτωση γλίτωσε το μακελειό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι iTele, ο Πεγιού, σε συνεννόηση με το εναπομείναν προσωπικό του περιοδικού, δεσμεύτηκε πως το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη.
Προτάσσοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του περιοδικού, στόχος είναι να τυπωθεί σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα αφού αναμένεται να γίνει ανάρπαστο διεθνώς - η πιο στιβαρή, αποστομωτική απάντηση που μπορεί να δοθεί απέναντι στη μισαλλοδοξία, την τυφλή βία και τη λογοκρισία.
Το σχέδιο προβλέπει να κυκλοφορήσει σε 8 αντί σε 16 σελίδες, αλλά οι προσφορές για σκίτσα, κείμενα και χρήματα ήδη πέφτουν βροχή. Πρώτη η εφημερίδα Liberation, που είχε στεγάσει προσωρινά τη συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα γραφεία του το 2011 σε αντεκδίκηση για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, προσέφερε φιλοξενία και βοήθεια για την κυκλοφορία του περιοδικού.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας ζήτησε την εκταμίευση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη συνέχιση της έκδοσης του Charlie Hebdo, σύσσωμα τα γαλλικά ΜΜΕ απευθύνουν σήμερα κάλεσμα για δωρεές προς πάσα κατεύθυνση, ενώ έχουν ήδη προσφερθεί να παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στη συντακτική του ομάδα.

«Πορεία για τη Δημοκρατία» την Κυριακή

Μεγάλη «Πορεία για τη Δημοκρατία» οργανώνεται την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα, με διακομματική στήριξη και υπό το κάλεσμα συνδικάτων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνάντηση χθες το απόγευμα όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αποφασίστηκε τελικά ότι στην πορεία θα μετάσχουν τα «δημοκρατικά κόμματα»: αριστερά, κεντρώα, δεξιά.

Ως εκ τούτου, η Μαρίν Λεπέν -που λίγες ώρες νωρίτερα είχε διακηρύξει μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του France2 πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο κι υποσχέθηκε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος το 2017 θα θέσει σε δημοψήφισμα την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα- ανέμενε μάταια στο «ακουστικό» της...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: