22.1.15

Ο φόβος της «γαλάζιας» αποχής...

         
Τρεις παράγοντες κρίνουν το μέγεθος της εκλογικής ήττας της ΝΔ: H αυξανόμενη ροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η χαμηλή συσπείρωση και ο...
φόβος της αποχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων από τις κάλπες, κάτι που είχε συμβεί και στις εκλογές του 2009.
           
Τα ευρήματα της σημερινής δημοσκόπησης της ALCO για το Ποντίκι δείχνουν ότι για κάθε τρεις ψηφοφόρους που μετακινούνται από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ένας ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Η διαρροή της ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 11,5% των ψηφοφόρων του 2012, ενώ το 5,5% δηλώνει αναποφάσιστο. Παράλληλα, η συσπείρωση βρίσκεται στο 77%.  

Η εκλογική συντριβή της ΝΔ στις εκλογές του 2009 είχε αποδοθεί τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην απόφαση μίας σημαντικής μάζας «γαλάζιων» ψηφοφόρων να μην προσέλθουν στις κάλπες. Η ΝΔ είχε χάσει τότε περίπου 700.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2007 ενώ αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει με δέκα μονάδες διαφορά αυξάνοντας την αριθμητική του δύναμη μόνο κατά 285.000 ψηφοφόρους. Αξίζει εδώ να επισημανθεί, ότι η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014 σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 έχασε 526.000 ψηφοφόρους.

Το ερώτημα είναι: Θα συνεχιστεί η αιμορραγία «γαλάζιων» ψηφοφόρων; Και που αυτή θα σταματήσει;  Ίσως εκεί αποδίδεται και η ύστατη προσπάθεια που κάνει ο Α. Σαμαράς τα τελευταία 24ωρα για «να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη», όπως λέει. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων η τάση για διαρροές ψηφοφόρων από το «γαλάζιο» στρατόπεδο των ψηφοφόρων είναι μη αναστρέψιμη. Η κάλπη της Κυριακής θα δείξει και το μέγεθος της εκλογικής ήττας. 

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: