8.1.15

Τρεις νεκροί, αποκλεισμένα χωριά και... παγωνιά...

Χιόνι στη ΣύροΤραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, καθώς τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειάς του να ζεσταθούν.

Ένας...
άτυχος αγρότης βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο του σπιτιού του στα Ρουσσοχώρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, από αναθυμιάσεις. Ο 35χρονος, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έθεσε σε λειτουργία γεννήτρια εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος λόγω κακοκαιρίας, προκειμένου να έχει ρεύμα στο σπίτι του, αλλά οι αναθυμιάσεις από αυτήν απέβησαν μοιραίες, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Επίσης, δύο ηλικιωμένες γυναίκες από τη Μυτιλήνη, μία 90χρονη και μία 75χρονη, βρήκαν τραγικό θάνατο: η πρώτη εγκλωβίστηκε μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πυρκαγιά έπειτα από ανάφλεξη συσκευής θέρμανσης με υγραέριο ή από φλόγες προερχόμενες από το τζάκι της. Η δεύτερη, απεβίωσε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου είχε μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά στο σπίτι της, η οποία προήλθε από μαγκάλι, καθώς εδώ και ένα χρόνο της είχαν κόψει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω χρέους.

Επίσης ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Κουδουμαλιά, στο Λασίδι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν και να επιτυγχάνουν να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα που ήταν μέσα. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς απεγκλωβισμός 11 ατόμων στην περιοχή Μαμουλιανά Οροπεδίου Λασιθίου.
Συνολικά, 17 χωριά είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα στις Κυκλάδες, λόγω της κακοκαιρίας. Πιο συγκεκριμένα, στην Άνδρο, αποκλεισμένα είναι τα χωριά Αποικία, Βουρκωτή, Μέσα Βούνι, Έξω Βούνι, Κόχυλος, Πίτροφος, Παλαιοχώρα, Απρόβατο και Άρμη. Επίσης, στην Τήνο, τα χωριά Φαλατάδος, Στενή, Τριπόταμος, Κάρδιανη, Υστέρνια, Πάνορμος, Πύργος και Κώμη έχουν αποκλειστεί.

Διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται στις Κυκλάδες (στην Τήνο) και στα Χανιά (σε ορεινούς οικισμούς του οροπεδίου Ομαλού). Ειδικότερα, χωρίς ρεύμα παραμένει το νησί της Τήνου, λόγω βλάβης στο δίκτυο διανομής που προκλήθηκε από την κακοκαιρία. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά και τη διακοπή της Τρίτης, αλλά διεκόπη πάλι το πρωί της Τετάρτης, από νέα βλάβη στο δίκτυο του νησιού.

Ο δήμαρχος του νησιού, Σίμος Ορφανός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε χωρίς ρεύμα από χθες το μεσημέρι. Το ρεύμα έρχεται σε εμάς από την Άνδρο, που ενώ αυτή έχει ρεύμα, δεν μπορεί να στείλει σε εμάς λόγω βλάβης, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης. Υπάρχει ένα εργοστάσιο εφεδρείας που μπορεί να δώσει ρεύμα, αλλά δεν έχουν φτάσει εκεί ακόμη τα εκχιονιστικά μηχανήματα». Επίσης, ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «η ύδρευσή μας προέρχεται κυρίως από αφαλατώσεις, οπότε χωρίς ρεύμα υπάρχουν προβλήματα και στην ύδρευση. Ευελπιστούμε μέχρι αύριο το πρωί να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα».

Πολλά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ή συσσώρευσης υδάτων, καθώς και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλές περιοχές της χώρας.
 Κλείνουν τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν πολλά σχολεία σημερα, λόγω της κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις θα παραμείνουν κλειστά λόγω παγετού, ιδιαίτερα στις πρωινές ώρες, τα σχολεία στους εξής δήμους την Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών:

Δήμος Αγίας Παρασκευής
Δήμος Αμαρουσίου
Δήμος Βριλησσίων
Δήμος Νέου Ηρακλείου
Δήμος Κηφισιάς
Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης
Δήμος Μελισσίων - Πεντέλης
Δήμος Παπάγου - Χολαργού
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
Δήμος Χαλανδρίου
Ανοικτά θα παραμείνουν τα σχολεία στον δήμο Νέας Ιωνίας και στον δήμο Μεταμόρφωσης. Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Φλώρινας, εξαιτίας του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα ανοίξουν στους δήμους Γρεβενών, Εορδαίας Κοζάνης, Άργους Ορεστικού Καστοριάς και Πρεσπών Φλώρινας.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Σουφλίου και Σαμοθράκης, εξαιτίας του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Όπως ανακοινώθηκε, στον δήμο Σουφλίου τα σχολεία θα είναι κλειστά στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2015 και στον δήμο Σαμοθράκης στις 8 Ιανουαρίου 2015.

Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού θα παραμείνουν κλειστά, την Πέμπτη, στον Δήμο Ηρακλείου τα νηπιαγωγεία Δαφνών, Βασιλειών, Αγίου Σύλλα, Βουτών, Σταυρακίων, Σκαλανίου, Αγίου Βλάσση, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Βενεράτου. Επίσης, τα δημοτικά σχολεία Δαφνών, Βασιλειών, Βουτών, Σταυρακίων, Σκαλανίου, Αγίου Σύλλα, Καρκαδιώτισσας, Βενεράτου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Προφήτη Ηλία, καθώς και τα γυμνάσια Προφήτη Ηλία, Βενεράτου, Αγίου Μύρωνα και το Λύκειο Αγίου Μύρωνα. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στους δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών- Αστερουσίων και Οροπεδίου Λασιθίου.

Χιονοπτώσεις και παγετός 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ασθενείς χιονοπτώσεις θα υπάρχουν την Πέμπτη, στις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανώς τη Χαλκιδική. Παγετός το πρωί, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια. Παραμένουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού, μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 7 βαθμούς Κελσίου και θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια.
 Διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων - παγετών

ΑΤΤΙΚΗ

Λεωφ. Πάρνηθας, από 19ο χλμ. (Τελεφερίκ), έως Καζίνο ’’ΜΟΝΤ PARNES’’ (ρεύμα προς Πάρνηθα).
Περιφ. Οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης, από Σ.Ν. Πεντέλης ’’414’’, έως διασταύρωση Αγίου Πέτρου.
Λεωφ. Χασιάς – Δερβενοχωρίων, στο ύψος της Μονής Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια.
Καισαριανή, επί της Ανωνύμου οδού, θέση «ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», από το τέρμα της οδού Εθν. Αντιστάσεως.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καστοριά

Επ. Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 22ο έως 28ο χλμ.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια

Επ. Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 41ο χλμ., όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.
Επ. Ο. Γυμνού – Σέττας.
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο

Επ. Ο. Ηρακλείου – Ανωγείων, από Δ.Δ. Τυλίσου έως όρια Νομού Ρεθύμνης.
Χανιά

Επ. Ο. Χανίων – Ομαλού, από το 8ο χλμ. μετά τον Οικισμό Λάκκους έως το Οροπέδιο του Ομαλού.
Επ. Ο. Πέτρα Σελί έως Οροπέδιο Ομαλού.
Λασίθι

Επ. Ο. από Πάνω Χωριό έως Θρύπτη.
Επ. Ο. Κρούστας προς Οροπέδιο Καθαρού.
Επ. Ο. Κρίτσας προς Οροπέδιο Καθαρού.
Επ. Ο. Κρυών-Σκορδύλο-Δάφνη.
Επ. Ο. Μαλλών προς Χριστό - Σελάκανο
Ρέθυμνο

Επ. Ο. Μυξόρουμα – Καρίνες, Δήμου Αγ. Βασιλείου.
Δημοτική οδός Σπήλι – Γερακάρι, Δήμου Ανωγείων.


Διακοπές κυκλοφορίας λόγω βροχόπτωσης συσσώρευσης υδάτων

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Ροδόπη

Λόγω υπερχείλισης υδάτων, διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα, Λίσσος ύψος Αρριανών, Έβρενου- Ιασίου, Αετοκορυφής, Διώνης και Στρύμης Λοφαρίου.
KENΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κιλκίς

Επ. Ο Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.


πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: