31.3.13

Ομήρου: Δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος...

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλη εναλλακτική διέξοδος πέρα από τον απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου, απέστειλε σήμερα προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Σε δηλώσεις ύστερα από ... το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κόκου Φωτίου, στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «με αφορμή τις νέες απαιτήσεις της Τρόικας οι οποίες θα επαναλαμβάνονται, θα πολλαπλασιάζονται και θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μια αποικία χείριστης μορφής, θέλω να στείλω το μήνυμα στο κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διέξοδος πέρα από τον απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου».

Πρόσθεσε ότι «ασφαλώς και αυτή η οδός απαιτεί θυσίες, όμως με την έξοδο από την Τρόικα και από τον μηχανισμό θα διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, την εθνική μας κυριαρχία, την ηθική μας ακεραιότητα και την οικονομική μας αυτοτέλεια. Εάν παραμείνουμε στα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου η τύχη της Κύπρου θα είναι προδιαγεγραμμένη και δεν θα υπάρχει μέλλον».

Γι’αυτό, συνέχισε «θέλω να επαναλάβω ότι χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός και εμείς επεξεργαζόμαστε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο όταν είμαστε έτοιμοι θα το καταθέσουμε και στη κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και ενώπιον του λαού. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει η ύφανση ενός δικτύου ενότητας, αλληλεγγύης μαζί με τους λαούς του Νότου που σήμερα πλήττονται από την αναλγησία και την προσπάθεια πλήρους επικυριαρχίας από την Γερμανία, να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους».

Θα πρέπει, σημείωσε ο κ. Ομήρου «να κινηθούμε σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να την εθνική μας κυριαρχία, να την επανακτήσουμε, ας είμαστε σαφείς και ωμοί, και ταυτόχρονα θα πρέπει να εργαστούμε για να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη. Δεν μπορεί να συνεχίσει, δεν είναι αυτή η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, είναι η Ευρώπη των χρηματαγορών, είναι η Ευρώπη της αποστέρησης δικαιωμάτων, είναι η Ευρώπη η οποία καταπιέζει λαούς».

Αυτή την Ευρώπη «οραματιστήκαμε» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «είμαστε ευρωπαίοι, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά ένα όραμα το οποίο πράγματι να διανοίγει προοπτικές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και συνοχής για τους ανθρώπους».

Κληθείς να αναφέρει τι προνοεί το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την Τρόικα, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε πως «επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο όταν το έχουμε έτοιμο θα το καταθέσουμε. Επιστήμονες, νομικοί, συνταγματολόγοι, οικονομολόγοι και ειδικοί μας βοηθούν στο να διαμορφώσουμε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση».

Σχολιάζοντας πληροφορίες για την επέλαση δεύτερου μνημονίου με την αποκοπή 13ου μισθού, περικοπές στην υγεία και την παιδία, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται και θα πολλαπλασιάζονται. Γι’αυτό δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά της Τρόικας και του μηχανισμού».

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «η δική μας θέση είναι πολύ απλή, όλοι αυτοί οι κατάλογοι πρέπει να κατατεθούν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στη Βουλή, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, αλλά και στην ερευνητική επιτροπή που θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση την ερχόμενη Τρίτη, γιατί όλοι πρέπει, αφού υπάρξουν οι νόμιμες ερευνητικές διαδικασίες, να προσαχθούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Σε ερώτηση κατά πόσον η ερευνητική επιτροπή θα κάνει όντως αυτό που θα πρέπει να κάνει, ο κ. Ομήρου είπε πως «παρά το γεγονός ότι η δική μου η άποψη είναι ότι θα έπρεπε να διοριστούν και ποινικοί ανακριτές που να βοηθούν ακριβώς την ερευνητική επιτροπή στο έργο της, είμαι βέβαιος ότι είναι τόσο υψηλό το κύρος των δικαστών που έχουν διοριστεί που δεν υπάρχει Γενικός Εισαγγελέας που θα διανοηθεί να μην ακολουθήσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Δηλαδή» κατέληξε «να μην υλοποιήσει ο Γενικός Εισαγγελέας το πόρισμα και να προσαγάγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων τους προτεινόμενους, από την ερευνητική επιτροπή, ως υπαίτιους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: