14.3.11

Συνεντευξη: Ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης στη Greek News...


Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
«Χρειάζεται όμως περισσότερη και σε βάθος δουλειά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μία στερεή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, για το σύνολο της αμερικανικής αγοράς», είπε στη Greek News ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, που βρίσκεται από την Παρασκευή στις ΗΠΑ και χθες αναμενόταν να μιλήσει σε ... μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστορια.

Ήδη, όπως μας ανέφερε, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με ταξιδιωτικούς πράκτορες και παράγοντες του τουριστικού τομέα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μαϊάμι, όπου μαζί με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και εκπροσώπους πολλών ελληνικών λιμένων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 8η έκθεση τουρισμού και κρουαζιέρας, στην οποία ο κ. Νικητιάδης θα είναι ομιλητής.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έρχεται αυτή την εβδομάδα κι ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, για επαφές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος Αντζελες. Αρχικά στο πρόγραμμα του υπουργού ήταν και η παρουσία του στην έκθεση του Μαϊάμι.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψής σας στις ΗΠΑ;

Γ.Ν. Υπάρχει μία πολλή μεγάλη έκθεση κρουαζιέρας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, που γίνεται στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Στην έκθεση αυτή είμαι κεντρικός ομιλητής και για πρώτη φορά, πολιτικός και εκπρόσωπος κυβέρνησης τοποθετείται σε μία τέτοια μεγάλη εκδήλωση, όπου στην ουσία απευθύνεται στο σύνολο της αγοράς της κρουαζιέρας ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα κάνουμε μία πολλή μεγάλη προσπάθεια και μετά την άρση του καμποτάζ, να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρες.

Στο Μαϊάμι θα βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου και ήδη έχουμε προγραμματίσει, μαζί με τον ο υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, να συναντήσουμε τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών. Θα τους αναπτύξουμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει η αλλαγή του καθεστώτος με την κατάργηση του καμποτάζ κι όλες τις προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών λιμένων, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ένα προορισμό κρουαζιέρας 365 μέρες το χρόνο.

Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Προσωπικά παρευρέθηκα σε αντίστοιχη μεγάλη εκδήλωση των εταιρειών κρουαζιέρας στις Κάννες, όπου επίσης τοποθετήθηκα στη γενική συνέλευση των Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου. Ανέπτυξα εκεί στις θέσεις μας και τώρα ξανά, απευθυνόμενος πλέον στις εταιρείες κρουαζιέρας ολόκληρου του κόσμου, έχουμε ξανά την ευκαιρία να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες. Ηδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάρα πολλοί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήδη ελλιμενίζονται σε ελληνικά λιμάνια. Όμως το σημαντικό για μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε 365 μέρες το χρόνο μεγάλα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια μας, ξεκινώντας από τα Δωδεκάνησα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και μικρότερα νησιά μας και βορειότερα τον Πειραιά, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη κι αλλού.

Εχουμε ανάγκη την κρουαζιέρα και με την άρση του καμποτάζ που τα λιμάνια μας μπορούν να είναι σημεία επιβίβασης κι αποβίβασης των εταιρειών εκτός Ευρώπης, είναι μία πολλή μεγάλη πρόκληση στην οποία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα.

Ερ. Υπάρχουν κι οι προοπτικές να επωφεληθούμε από την κρίση στη Βόρειο Αφρική …

Γ.Ν.. Για μας αυτή η κατάσταση στην Αίγυπτο και την Τυνησία δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δεν θέλουμε να υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή, αλλά θέλουμε να είναι ειρηνική. Η πίτα του τουρισμού είναι μεγάλη και υπάρχει μερίδα για όλους. Σημασία έχει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να προωθήσουμε σωστά το προϊόν μας. Ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Αίγυπτο και την Τυνησία μπορεί να αποβεί προσκαίρως επωφελές, γιατί πιθανόν θα κερδίσουμε 150.000 τουρίστες, αλλά στο τέλος, όταν μετρήσουμε το ταμείο, είναι βέβαιο ότι αυτές θα ανακάμψουν, προσπαθώντας να καλύψουν τις απώλειες ρίχνοντας τις τιμές τους, προκαλώντας ανισορροπία στην αγορά. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, δεν θέλουμε να κερδίζουμε από τις τραγωδίες των γειτόνων μας, αλλά όλοι να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ευημερίας.

Και επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από οποιαδήποτε άσχημα γεγονότα, αλλά από το να διορθώσει τον κακό της εαυτό.

Ερ. Ποιες επαφές έχετε στη Νέα Υόρκη;

Γ.Ν. Είχα ήδη την ευκαιρία, από την Παρασκευή που έφτασα στη Νέα Υόρκη, να πραγματοποιήσω συναντήσεις με σημαντικούς εκπροσώπους του τουριστικού χώρου. Να συζητήσω με αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες και tour operators, με τον συμπατριώτη μας Νίκο Τσακανίκα του Homeric Tours – έναν άνθρωπο που κινείται πολλά χρόνια στο χώρο – και με τον Πίτερ Βλήτα, αντιπρόεδρο του Protravel, με μεγάλη παρέμβαση στην τουριστική αγορά. Επίσης είχα συνεργασία με τα στελέχη του γραφείου μας του ΕΟΤ.

Είχα την ευκαιρία να δω τι ακριβώς γίνεται στην αγορά και να εντοπίσω προβλήματα, ενόψει του σχεδιασμού που κάνουμε. Γιατί η αγορά της Αμερικής είναι άκρως ενδιαφέρουσα για μας και πρέπει κάποια στιγμή να καταφέρουμε να την φέρουμε ξανά κοντά μας.

Σήμερα (Σάββατο) θα έχω και μία ιδιαίτερη συνάντηση με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο πρόπερσι είχα φιλοξενήσει και διατηρούμε εξαιρετική σχέση και είναι ένας πολιτικός που βοηθά στα εθνικά μας θέματα.

Με πολλή μεγάλη χαρά θα μου δοθεί επίσης η ευκαιρία να αναπτύξω στην Ομογένεια, στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο Χιώτικο Σπίτι, τις προοπτικές του τουρισμού και τι σημαίνει ο τουρισμός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την Ελλάδα συνολικά.

Ερ. Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι η φετινή εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο έχει κεντρικό σύνθημα την πρόσκληση το καλοκαίρι να επισκεφθούμε όλοι την Ελλάδα.

Γ.Ν. Είναι ένα ωραίο και πατριωτικό σύνθημα. Ολοι οι ομογενείς είναι καλοί πατριώτες και πηγαίνουν στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε όλη την Ομογένεια και τον δικό μας κόσμο να είναι κοντά μας. Το σύνθημα αυτό της παρέλασης είναι πολύ θετικό, χρειάζεται όμως και πολλή περισσότερη δουλειά σε βάθος, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μία στερεή προοπτική για το σύνολο της αμερικανικής αγοράς.
www.greeknewsonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: