1.3.11

Φοβούνται ... μη μείνουν στην Κρήτη οι Φιλιππινέζοι που θα απεγκλωβιστούν από τη Λιβύη...

Διαβεβαιώσεις για τον άμεσο επαναπατρισμό των Φιλιππινέζων ζητά η Ελλάδα, προκειμένου να δεχτεί να μεταφερθούν στην Κρήτη, που λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός. Στόχος της χώρας είναι να διασφαλίσει ότι οι απεγκλωβισμένοι θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους και δε θα αποτελέσουν μία ακόμη "φουρνιά" λαθρομεταναστών. Τι...
ειπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.Στον κόλπο της Βεγγάζης περιμένει ο καπετάνιος του Ionian Queen, το "ok" της Ελλάδας, για να επιβιβάσει περίπου 1.300-1.700 Φιλιππινέζους προκειμένου να τους μεταφέρει στην Κρήτη κι από εδώ να μεταφερθούν στη χώρα τους.

Η "εμπλοκή" που έχει δημιουργηθεί προκύπτει από την ανησυχία της ελληνικής πλευράς, μην τυχόν οι απεγκλωβισμένοι Φιλιππινέζοι έρθουν στην Ελλάδα ... και μείνουν εδώ, καθώς ούτε χρήματα έχουν για να ναυλώσουν αεροπλάνο για την πατρίδα τους, ούτε όμως και ... προοπτική για ικανοποιητικές συνθήκες ζωής εκεί.

Έτσι, η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις ότι οι Φιλιππινέζοι θα φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες στην Κρήτη, μόνο για όσο θα χρειαστεί έως ότου οργανωθεί ο άμεσος επαναπατρισμός τους.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν - πράγμα μάλλον απίθανο - οι Φιλιππινέζοι θα προωθηθούν στη Μάλτα ή στο Αλγέρι, προκειμένου από εκεί να μεταφερθούν στην πατρίδα τους.

Για το θέμα μεταφοράς των Φιλιππινέζων στην Κρήτη, πάντως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρουσία του προξένου Αλέξη Φασουλάκη και με τη συμμετοχή λιμενικών και αστυνομίας, αλλά και κάθε εμπλεκόμενου φορέα.

Ο Θανάσης Καρούντζος εξέφρασε μία ανησυχία για την έλλειψη οργάνωσης - σε σχέση με την επιχείρηση μεταφοράς των Κινέζων - ωστόσο τόνισε ότι είναι σε συνεννόηση με το Υπ. Εξωτερικών και πιστέυει ότι όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα μεταφερθούν οι Φιλιππινέζοι στα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, καν, το ποια
θα είναι αυτά τα ξενοδοχεία. Το σίγουρο είναι πάντως, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Φώτης Γεωργόπουλος, η επιτήρηση θα είναι αυστηρή - κυρίως για να διασφαλιστεί ότι ... όσοι θα έρθουν, τόσοι ακριβώς θα φύγουν για τη χώρα τους.

Άλλοι φεύγουν κι άλλοι έρχονται...

Σήμερα το πρωί έφυγαν από τα Χανιά και το Ηράκλειο, με πτήσεις της Ολυμπιακής, 165 υπήκοοι Μπαγκλαντές με προορισμός την Αθήνα, ενώ από εκεί θα πετάξουν για τη χώρα τους.

2.350 Κινέζοι θα αναχωρήσουν σήμερα, με έξι πτήσεις από τα Χανιά και δύο από το Ηράκλειο. 2.700 θα φύγουν αύριο με έξι και δύο πτήσεις από Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα, ενώ αύριο στις 08.00 θα φθάσει στο λιμάνι του Ηρακλείου πλοίο με 2.700 - 2.850 Κινέζους.

Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε περίπου 5.000 άτομα, υπηκόους Φιλιππίνων, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ και Β. Κορέας.

Για λόγους ασφαλείας, πάντως, έχει ήδη ζητηθεί να διαμείνουν σε ενιαία συγκροτήματα προκειμένου να είναι καλύτερη κι αποτελεσματικότερη η αστυνομική επιτήρηση.
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: