26.3.11

Λιβύη: Οι αντιφρονούντες στην Αντζαμπίγια...


Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να χάνουν έδαφος. Οι αντιφρονούντες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα προάστια της - στρατηγικής σημασίας- πόλης Αντζαμπίγια στα Ανατολικά της χώρας που βρίσκεται από τις 16 Μαρτίου υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με... το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Οι επιθέσεις της συμμαχίας στις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν μειώσει την ικανότητα του να ασκεί διοίκηση επί των χερσαίων δυνάμεών του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αρχίσει να εξοπλίζει εθελοντές, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ.

Ο Γκόρτνεϊ, διευθυντής της υπηρεσίας προσωπικού του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά θα παραμείνουν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αέρος-εδάφους για την προστασία των αμάχων μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την μεταβίβασή της.

Συμμαχικό «μπαράζ» κατά των δυνάμεων του Καντάφι
Τουλάχιστον 150 πλήγματα με αεροσκάφη και πυραύλους από τις συμμαχικές δυνάμεις στα στρατεύματα του Καντάφι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτίριο του στρατού έχει πιάσει φωτιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής αυτής.

Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Έτοιμη για τον οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης η Λιβύη
Η λιβυκή κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Τρίπολης σε μια συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα στην έδρα του παναφρικανικού Οργανισμού.

"Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί» από την επιτροπή της ΑΕ σχετικά με τη Λιβύη, «δηλαδή την υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Λιβύης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας, των οποίων η ομιλία εστάλη στον Τύπο.

Πραγματοποιώντας σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα το πρωί, η Αφρικανική Ένωση προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των μερών στην Λιβύη ως προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική «μεταβατική περίοδο».

Μια σημαντική λιβυκή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Κογκρέσου του λαού, τον Μοχάμεντ Αμπου Ελ Κάσιμ Ζουάι, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς, συμμετέχει στις συνομιλίες. Κανένας εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δεν είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.

Η εν λόγω συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έχει ως στόχο «να αναζητήσει τους τρόπους και τα μέσα για μια ταχεία έξοδο από την κρίση στη Λιβύη».

Λονδίνο, Παρίσι ετοιμάζουν πολιτική λύση
Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Κατά την προετοιμασία της συνόδου που προβλέπεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Λονδίνο η ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Φρατίνι: «Επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα» το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Το ΝΑΤΟ θα είναι επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα», δήλωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Τυνησίας Τύνιδα. Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επίσης σύνοδο την Τρίτη στο Λονδίνο, προσέθεσε ο Ιταλός υπουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: