15.3.11

Επιστρέφει ο ραδιενεργός εφιάλτης ...


Χιλιάδες Ιάπωνες έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα. Νωρίτερα νέα έκρηξη είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα 2 στο εργοστάσιο Φουκουσία Ντάϊτσι –ο τρίτος αντιδραστήρας που εκρήγνυται μέσα σε τέσσερις ημέρες- γεγονός που προκαλεί φόβο για... τήξη του πυρήνα του. Κλιμακώνεται ο φόβος για πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας δίπλα από τα εργοστάσια εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα ύστερα από δυο εκρήξεις στο συγκρότημα


Πολλά από τα όρια επικινδυνότητας και συναγερμού που είχαν θέσει οι επιστήμονες, έχουν τώρα ξεπεραστεί, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters, δεκάδες εργάτες εγκατέλειψαν το πυρηνικό συγκρότημα , ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους περιοχών σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διαρροής στον κέλυφος του αντιδραστήρα, μέσα στον οποίο βρίσκονται οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου σύμφωνα με τον Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στην καταστροφή μέρους του πυρήνα του αντιδραστήρα, που είναι ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και τον εγκλωβισμό της πλειονότητας του καισίου, ιωδίνης και στροντίου στο νερό του.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία μοιάζει χειρότερη από το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island το 1979, ωστόσο κάθε άλλο παρά φαίνεται να πλησιάζει την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986, στην Ουκρανία.

Οι γειτονικές χώρες -εν προκειμένω η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία- θα μπορούσε να είναι οι πρώτες που θα εκπέμψουν σήμα κινδύνου σε περίπτωση μεταφοράς ραδιενεργού νέφους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: