2.3.11

Προµηθέας...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ του Αισχύλου, το έργο θα µπορούσε να λέγεται: Μαρινάκης λυόµενος.

Η ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ είναι θεσµική – ή µάλλον επιβεβαιώνει την ανυπαρξία των θεσµών.Ο πρόεδρος του Ολυµπιακού έχει ισοπεδώσει την ΕΠΟ αλλά και την Πολιτεία που θέλουν να φέρουν την ΟΥΕΦΑ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν...
καταπιεί τη φωνή τους. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται σε δαρβινικό οικοσύστηµα. Αντιθέτως, η άλλη ανάγνωση συνιστά καλειδοσκόπιο από σκόρπιες εικόνες. Οχι αυτές που έδειξε η τηλεόραση, αλλά αυτές που εκτυλίσσονται έξω από το οπτικό πεδίο της κοινής γνώµης. Κάποιες έχουν Μαρινάκη, κάποιες όχι.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ: Κυριακή µεσηµέρι, πριν από αρκετούς µήνες, στο εστιατόριο «Μύλος» στο Χίλτον. Στη γωνιακή ροτόντα στο βάθος διαγράφονται δύο φιγούρες. Είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης – κάζουαλ µε πουλόβερ – κι οΒαγγέλης Μαρινάκης. Στους άλλους θαµώνες – που βρίσκονταν, ούτως ή άλλως, σεαπόσταση – η σηµειωτική του γεύµατος ήταν σαφής. Σήµερα τη βλέπει κανείς µε άλλο µάτι. Απόλυτος κυρίαρχος του ποδοσφαίρου για µια ολόκληρη εποχή ήταν ο Ολυµπιακός και επί Κόκκαλη. Οι Παναθηναϊκοί είχαν φθάσει να πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση η Ν.∆. για να πάρουν πρωτάθληµα. Ωστόσο, για να το πούµε κοµψά, το στυλ Κόκκαληήταν εσωστρεφές ενώ ο Μαρινάκης είναι εξωστρεφής.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Σάββατο απόγευµα στην κερκίδα, το ντέρµπι έχει τελειώσει. Νίκος Καραχάλιος, Πέτρος Κόκκαλης και Πατρίκ Κοµνηνός στέκονται µαζί ενώ έχει αρχίσει το πανδαιµόνιο.«Ο Γόντικας ουρλιάζεικάτω στα αποδυτήρια…», λέει κάποιος. Ο Καραχάλιοςκάνει έναν µορφασµό – που µόνο όποιος τον ξέρει µπορεί να φαντασθεί – και λέει: «Ελα, µωρέ, µε τους φλώρους…». Μετά πάει κάτω να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης – λες και πρόκειται για τα αποδυτήρια του Κολλεγίου Αθηνών – ενώ έξω το Καραϊσκάκη φλέγεται.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ: ένα Σάββατο αργότερα, µια µπλε κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στην πρώτη πλατεία του Παλαιού Ψυχικού. Οι κυρίες µετα σκυλάκια και οι Φιλιππινέζες µε τα παιδάκιαπερνούν ανάµεσα στους αστυνοµικούς των ΜΑΤπου έχουν πλήρη εξάρτυση. Μια δεύτερη κλούβα έχει αναπτυχθεί στην οδό Αγίου ∆ηµητρίου, µε τους αστυνοµικούς πάλι στον δρόµο. Είναι στρατηγικά τοποθετηµένη ώστε να φράζει την πρόσβαση στην οικία Μαρινάκη και από την κάτω µεριά. Ολα αυτά από φόβο µήπως µπουν στο Ψυχικό τα εκατοντάδες παπάκια µε οπαδούς του Παναθηναϊκού που πήγαιναν εκείνη την ώρα στο ΟΑΚΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ µε αισχύλειες – πάλι – απηχήσεις: οιΠροµηθείς του ποδοσφαίρου αλωνίζουν. ∆εν είναι πυρφόροι, αλλά πυροµανείς. Η εποχή είναι,ούτως ή άλλως, εύφλεκτη. Εύχεται κανείς ηΕλλάδα να µη ζήσει το δικό της Χέιζελ, και µάλιστα εκτός γηπέδου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: