2.3.11

Πότε θα ισχύει το Αυτόφωρο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ...
Οδηγός προς αποφυγήν: το νέο ποινολόγιο της Εφορίας...
Στο 40% φτάνει κάθε χρόνο η κλοπή του ΦΠΑ, όπως αναφέρει το υπ. Οικονοµικών, που εξέδωσε αναλυτικό οδηγό σχετικά µε τις ποινές που προβλέπει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο για όσους έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο, αποκρύπτουν φόρο εισοδήµατος, παρακρατούµενους φόρους (όπως ΦΠΑ) ή εκδίδουν πλαστά- εικονικά τιµολόγια. Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι οι ποινές είναι εξοντωτικές, το υπουργείο αναφέρει πως «υπάρχουν αδικήµατα λιγότερο ή το ίδιο επικίνδυνα γιατο κοινωνικό σύνολο που τιµωρούνται µε τις ίδιες ή βαρύτερες ποινές από τις προτεινόµενες (π.χ. της κλοπής, της υπεξαίρεσης και της απάτης)». Ιδού οι νέες ρυθµίσεις αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Το Αυτόφωρο ισχύει όταν έχουν περάσει 4 µήνες από τότεπου τα χρέη κατέστησαν ληξιπρόθεσµα και µέχρι τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της προθεσµίαςπαραγραφής. ∆ηλαδή για µέχρι 20 µήνες από την παρέλευση των 4 µηνών. Εστω π.χ. χρέος που έγινε ληξιπρόθεσµο στις 31-1-2011. Το 20µηνο του Αυτοφώρου αρχίζει να«µετράει» από την 1η-6-2011 και λήγει στις 28-3-2012. Τη δίωξη ασκεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κατόπιν αίτησης του προϊσταµένου της ∆ΟΥ µετον πίνακα χρεών του φορολογούµενου. Χωρίς τέτοια αίτηση, δίωξη δεν ασκείται.

Αν η αίτηση υποβληθεί εντός των 20 µηνών, είναι στην κρίση του εισαγγελέα να παραπέµψει τον τελευταίο για να δικαστεί µε την αυτόφωρη διαδικασία, συνήθως έπειτα από δεκαπενθήµερο.

ΓΙΑ ΦΟΡΟ∆ΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ. Αν ο φορολογούµενος προσφύγει στο δικαστήριο, η δίωξη δεν αρχίζει προτού υπάρξει τελεσίδικη υπόθεση. Αν δεν ασκηθεί προσφυγή, η δίωξη αρχίζει ύστερα από 60 ηµέρες, δηλαδή την προθεσµία για την άσκησή της. Ειδικά για κακουργήµατα, για οφειλές άνω των 150.000

ευρώ, ο εισαγγελέας µπορεί να παραγγείλει την άµεση άσκηση δίωξης χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συµβιβασµού. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρµόζονται τα εξής :

n Αν δεν έχει περάσει η5ετία του Αυτοφώρου από τότε που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση, ο εισαγγελέαςΠρωτοδικών µπορεί να εκδώσει ένταλµα σύλληψης. n Ο συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα το αργότερο µέσασε 24 ώρες από τη σύλληψή του.

n Αν κρίνεται ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήµατα, µπορεί ναδιαταχθεί η προφυλάκισή του.

n Ακολούθως, διατάσσεται τακτική ανάκριση. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής ∆ικαιοσύνης για τα κακουργήµατα n Αν έχει παρέλθει η 5ετία του Αυτοφώρου, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλην του εντάλµατος σύλληψης. ΓΙΑ ΦΟΡΟ∆ΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ. Στα κακουργήµατα, η µήνυση υποβάλλεται από το όργανο που έκανε τον έλεγχο αµέσως, χωρίς να παρέχεται προθεσµία για συµβιβασµό και ανεξάρτητα αν ο φορολογούµενος ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Κατ’ εξαίρεση και µόνο µε απόφαση του υπ. Οικονοµικών, η µήνυση υποβάλλεται αµέσως και στα πληµµελήµατατων αδικηµάτων αυτών. ∆ιαφορετικάκαι όταν το αδίκηµα διαπιστώνεται έπειτα από τους κοινούς ελέγχους που διενεργούνται, η µήνυση υποβάλλεται 3 µήνες µετά.

Στα πληµµελήµατα, αν η ποινική δίωξη ασκηθεί µέσα στον χρόνοτου Αυτοφώρου (20 µήνες), ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέµψει να δικαστεί εντός δεκαπενθηµέρου µε την αυτόφωρη διαδικασία. Αν έχει παρέλθει το 20µηνο του Αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας, αν δεν διατάξει προανάκριση, µπορεί να παραπέµψει τον κατηγορούµενο µε κλητήριο θέσπισµα απευθείας στο ακροατήριο.

ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. Στα πληµµελήµατα, ηδίωξη ασκείται έναν µήνα από την πάροδο της προθεσµίας για συµβιβασµό (εφόσον η προσφυγή στα δικαστήρια αυτή απέβη άκαρπη). Στα κακουργήµατα, η δίωξη ασκείται άµεσα, χωρίς να δίνεται δυνατότητα στον φορολογούµενο για προσφυγή..
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: