11.3.11

Αποχή εργοληπτικών οργανώσεων από τις δημοπρασίες δημοσίων έργων...


Την απόφαση να απέχουν από τις δημοπρασίες δημοσίων έργων την επόμενη Τρίτη 15 Μαρτίου πήραν οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις του κατασκευαστικού κλάδου (ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ) με αιτήματα την άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, την ενεργοποίηση και αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά και τη ρύθμιση του ΦΠΑ μη εξοφληθέντων τιμολογίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Γ. Βλάχο περισσότερες από 150 κατασκευαστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας και των καθυστερήσεων πληρωμών από το Δημόσιο (υπουργεία, δήμοι κ.α.), οι οποίες κυμαίνονται, αναφέρει, από 1,8 έως 2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος προσδιορίζει χρονικά το 2004 την έναρξη της συρρίκνωσης των δραστηριοποιούμενων εταιρειών στις κατασκευές. Στα τέλη του 2009, 594 εργοληπτικές επιχειρήσεις 3ης και 7ης τάξης ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), αριθμός μειωμένος από το 2004 κατά 118 εταιρείες ή 16,7%, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ακόμα 15 εταιρείες τέθηκαν εκτός ΜΕΕΠ, διαμορφώνοντας έτσι τον αριθμό των εταιρειών στο Μητρώο σε 579.

Μόλις μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 60.000 άτομα έχασαν την εργασία τους είτε λόγω διακοπής λειτουργίας εταιρειών είτε λόγω περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα έκθεση του ΣΑΤΕ αναφέρει ότι ο κλάδος των δημοσίων έργων βρίσκεται στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών και των ιδιωτικών στη χειρότερη θέση των 30 τελευταίων ετών.

Μεγαλύτερη αντοχή και ευελιξία μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον εμφανίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες μεγάλου μεγέθους που έχουν πετύχει διαφοροποίηση των εργασιών τους και θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε διαφορετικούς τομείς, όπως στο χώρο της ενέργειας και στις αναδυόμενες αγορές του εξωτερικού. Εξάλλου το ήμισυ του κύκλου εργασιών των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός κατασκευαστικού αντικειμένου, ποσοστό που για τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους κυμάνθηκε το 2010 στο 18%.

Ο κύκλος εργασιών των κατασκευαστικών ομίλων από δραστηριότητες στο εξωτερικό την περίοδο 2008-2010 αυξήθηκε στο 1 δισ. ετησίως, επισημαίνει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αντανακλώντας την υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου που μετά το 2006 παραμένει στα 2-3 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά είναι ότι ο κύκλος εργασιών των ομίλων θα σημειώσει πτώση 15%.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: