19.3.11

Ελπίδες για ηλεκτροδότηση σήμερα του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα...


Τις ελπίδες τους εκφράζουν οι επιστήμονες της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ότι εντός της ημέρας θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Εάν ευοδώσουν οι προσπάθειές τους τότε εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν σημαντικά οι προσπάθειες να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Την ίδια ώρα ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία επιδεινώθηκε κι άλλο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7.200 νεκρούς και περίπου 11.000 αγνοούμενους.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα κατάφεραν να απλώσουν εκατοντάδες μέτρα καλωδίων στο εξωτερικό του εργοστασίου, ενώ οι μηχανικοί που επιχειρούν στο σημείο συνεχίσουν να ρίχνουν νερό για να ψύξουν το αναλωθέν καύσιμο του αντιδραστήρα νούμερο 5 σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.

Επίσης όπως έγινε γνωστό οι οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 στο πυρηνικό εργοστάσιο διατρήθηκαν για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο. "

Λόγω των φόβων για συγκέντρωση υδρογόνου εκ νέου στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6, η Tepco άνοιξε τρεις οπές 3 ως 7,5 εκατοστών στις οροφές" των κτηρίων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας Tokyo Electric Power Co (Tepco).

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν με τη βοήθεια του στρατού και πυροσβεστών να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό που θα ρίχνει συνεχώς νερό στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ώστε να ψυχθεί το ραδιενεργό καύσιμο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας Τοσίμι Κιταζάβα.

"Αντί να ρίχνουμε νερό κάθε λίγα λεπτά, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει τη συνεχή ρίψη νερού", τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες η Ιαπωνία αύξησε από 4 σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας δεν αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους του Τόκιο, που απέχει 240 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.

Όμως οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ). Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο, ανακοίνωσε ότι "Ραδιενέργεια που υπερβένει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι".

Ο Εντάνο υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.

"Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο...Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα

Πολλοί από τους 400.000 άστεγους από το σεισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς δεν έχουν επαρκεί πρόσβαση σε φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Χθες ο πρωθυπουργός Ναότο Καν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει το λαό δήλωσε ότι η πυρηνική κρίση είναι μια δοκιμασία για όλους και κάλεσε το λαό να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας από το μηδέν.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ο Ναότο Καν σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν "ευρύ συνασπισμό", για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να επιτευχθεί ένας ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Νικέι.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την "ισχυροποίηση της κυβέρνησης", χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Καν έχει "πέσει"περίπου κατά 20% μετά το σεισμό, λόγω των ανακολουθιών στην διαχείριση της κρίσης και την κακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: