20.3.11

Σφυροκόπημα από αέρος και θαλάσσης...


Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σφυροκοπούν από αέρα και θάλασσα στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 110 πύραυλοι Κρουζ από πλοία και υποβρύχια και όπως ανακοινώθηκε, επλήγη σημαντικά η λυβική αεράμυνα.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, επλήγησαν οι πόλεις Τρίπολη, Σύρτη, Βεγγάζη, Μιζουράτα και Ζαουάρα, ενώ έχασαν τη ζωή τους 48 άνθρωποι και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί περισσότεροι από 20 στόχοι.

Η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Καντάφι σε διάγγελμά του δήλωσε ότι θα εξοπλίσει τους πολίτες για να υπερασπιστούν τη Λιβύη από την «αποικιοκρατική» και «σταυροφορική» όπως τη χαρακτήρισε επίθεση.

Την επέμβαση καταδίκασαν Ρωσία και Βενεζουέλα, ενώ υπέρ τάχθηκε η Ιαπωνία. Η Κίνα δήλωσε ότι επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ως μέλος του NATO θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων. Τέλος, η κυβέρνηση του Λιβάνου κατήγγειλε στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι η πρεσβεία της στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση και πυρπολήθηκε η σημαια της.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: