17.3.11

Σχέδιο ψηφίσματος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ...


Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προσχώρησή της στην ΕΕ.

Στο ψήφισμα αυτό, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ζητείται η έναρξη των... ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ υπογραμμίζονται τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα στη χώρα αυτή, η επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου και οι εντάσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Προοπτικές προσχώρησης και προβλήματα

Στο σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (49 ψήφοι υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές), οι ευρωβουλευτές "συγχαίρουν την κυβέρνηση για την αποτελεσματική και ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ", αλλά "εκφράζουν τη λύπη τους για το ό,τι το Συμβούλιο δεν έχει λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη συνεχή χρονιά".

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στη χώρα, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα της πολιτικής κουλτούρας της χώρας αυτής. Καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να "βάλουν τέλος στο μποϊκοτάζ του εθνικού Κοινοβουλίου και να ξεκινήσουν το διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων" υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι "ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσουν" το διάλογο που απαιτείται, ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα της.

Η διένεξη για το όνομα

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος, το σχέδιο ψηφίσματος "εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι η διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα εξακολουθεί να κλείνει το δρόμο της χώρας προς την ΕΕ και υπενθυμίζει τη σύστασή του προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: