7.3.11

Νέες ρυθμίσεις για καταπατημένα και φοροεκπτώσεις...


Στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές αναζητά νέες πηγές εσόδων το οικονομικό επιτελείο, καθώς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον 8 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία όπλα που σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη της αύξησης των εσόδων είναι: Εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Η... σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τη χρήση και τα χρόνια κατοχής της έκτασης καθώς και την οικογενειακή κατάσταση.

Ο στόχος
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, όπου γίνεται λόγος για ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

Σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις αγοραίες, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο με καυτές αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, που κατά μέσο όρο θα είναι 30%, αλλά σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνούν το 100%. Παράλληλα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα ενταχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου κ.ά.).

Ψαλίδισμα ή και πλήρη κατάργηση των φορο-εκπτώσεων δαπανών (τόκοι στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.) μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: