9.3.11

Συναίνεση αρχηγών κατά Μέρκελ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (αριστερά) υποδέχθηκε πρώτο τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίµου χθες το πρωί
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνοµιλητές του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος είναι... αφοσιωµένοι στην εθνική αποστολή που έχουν αναλάβει για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία
Με ζητούµενο την«εθνική συναίνεση» και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που παραπέµπει ακόµη και σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις πραγµατοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέουµε τους πολιτικούς αρχηγούς και στο τέλος της ηµέρας φάνηκαν τα πρώτα αχνά χαµόγελα. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο και η επίσκεψη-αστραπή του αµερικανού υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ στη Γερµανία, στη διάρκειατης οποίας άσκησε πιέσεις στη γερµανικήκυβέρνηση να κάµψει τις αντιδράσεις της σχετικά µε την κρίσηχρέους στην Ευρώπη και νασυγκατανεύσει να βρεθεί άµεσα λύση. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «θα τα καταφέρουµε», κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει, υποστήριξε ότι «η σταθερότητα της ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση» και πρόσθεσε µεέµφαση ότι «δεν µπορεί η Ευρώπη να αιφνιδιάζεται κάθε τόσο από τις αγορές».

Εχει σηµασία πάντως το γεγονός ότι κατά τις συναντήσεις για πρώτη φορά ίσως διαφάνηκε ότι πίσω από τις γραµµές µπορεί να αναζητηθεί κοινός τόπος συνεννόησης µεταξύ των κοµµάτων και της κυβέρνησης, ακόµη και εκεί όπου διαπιστώθηκε κάθετη ρήξη µε άξονα την κρίση, αλλά και γιατί ο Πρωθυπουργός φρόντισε να βγάλει στο περιθώριο της συζήτησης οποιοδήποτε άλλο θέµα πλην της διαχείρισής της.

Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν διαβεβαίωσε τους συνοµιλητέςτου ότι δεν είναι στις προθέσεις τουνα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος είναι αφοσιωµένοι στην εθνική αποστολή πουέχουν αναλάβει για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία.

ΔΙΕΝΕΞΗ. Αν και ηδιαβεβαίωση αυτή προφανώς λειτούργησε εκτονωτικά για τις συναντήσεις, εντούτοις – ασφαλώς αποδεικτό του επιπέδου που κυµαίνεται η πολιτική ζωή – αργότεραξέσπασε διαµάχη µεταξύ κυβέρνησης - Ν.∆. για το αν αυτοβούλως ο Πρωθυπουργός προχώρησε στις διαβεβαιώσεις περί εκλογών ή το έκανε κατόπιν ερωτήµατος πουτου τέθηκε από τον πρόεδρο της Ν.∆. Αντώνη Σαµαρά. Η ουσία είναι πάντωςότι στον τελικό απολογισµότων συναντήσεων η κυβέρνηση εµφανιζόταν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιηµένη από το κλίµα που επικράτησε – προφανώς περίµενε τα χειρότερα. «Το κλίµα ήταν πιο θετικό από οποιαδήποτε άλλη φοράπου υπήρξαν συναντήσεις πολιτικών αρχηγών µε τον Πρωθυπουργό», δήλωσε τοβράδυ κυβερνητική πηγή, η οποία µε την ευκαιρία χαιρέτισε «τοκλίµα κατανόησης (για την κατάσταση που αντιµετωπίζει η χώραδιεθνώς και καλείται να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση) το οποίο διαπιστώθηκε κατά τις συναντήσεις».

ΚΆΜΙΆ ΚΆΤΆΓΓΕΛΙΆ. «Εθνική συναίνεση» δεν καταγράφηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες από όλες τις πηγές και των κοµµάτων της αντι πολίτευσης, όµως δεν επήλθε και ρήξη. Ούτε καταγγελίες διατυπώθηκαν. Κι αν«διέρρευσε» προς τα έξω µια αναφορά του Πρωθυπουργού ότι αισθάνθηκε µόνοςεπειδή στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ελσίνκι δεν υπήρξε αναφορά στην Ελλάδα, η οποία χάλασε κάπωςτην ατµόσφαιρα, δεν δόθηκεσυνέχειαπροφανώςγια να παραµείνει το καλό κλίµα. (Πάντως η Ν.∆. απάντησε µε το επίσηµο ανακοινωθέντης συνόδου του ΕΛΚ, στην πρώτη παράγραφοτου οποίου αναφέρει τηνανάγκη λήψης αποφάσεων γιατην Ελλάδα και την Ιρλανδία).

Από τουςυπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ασφαλώς είναι προς συζήτηση η «εκτίµηση» του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίοςανέφερε ότι επίκειται... ανασχηµατισµός της κυβέρνησης, ίσως µετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του µήνα, ενώ οκ. Τσίπρας διατύπωσε την άποψη ότι το κίνηµα... ανυπακοής είναι το µόνο µήνυµα που λαµβάνουν υπόψητους οι µεγάλοι της Ευρώπης, ότι στην Ελλάδα ο λαός αντιστέκεται.

Η κυβέρνηση έδειχνε να είναι ιδιαίτερα ικανοποιηµένη από το κλίµα που επικράτησε

Για πρώτη φορά

Ισως διαφάνηκε ότι πίσω από τις γραµµές µπορεί να αναζητηθεί κοινός τόπος συνεννόησης µεταξύ των κοµµάτων και της κυβέρνησης, ακόµη και εκεί που διαπιστώθηκε κάθετη ρήξη µε άξονα την κρίση.


«Ολοι µαζί για να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της»

Η δηλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, µετά το τέλος των συναντήσεων που είχε µε τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι η ακόλουθη:

«Ολοκλήρωσα πριν από λίγο έναν κύκλο επαφών µε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπροστά µας έχουµε την κρίσιµη διαπραγµάτευση στις 11 και 25 Μαρτίου. Αφορά το µέλλον της Ευρώπης, αλλά και της χώρας µας.

Ενηµέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θέση µας σε αυτή τη διαπραγµάτευση είναι ότι πρέπει να υπάρξει µια συνολική λύση και αυτή τη µάχη θα δώσουµε.

Ζήτησα απόόλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στηρίζοντας αυτήν την εθνική προσπάθεια που κάνουµε. Αυτή η προσπάθεια αφορά όλους µας.

Πολλά θέµατα είναι ανοιχτά, δηλαδή σε διαπραγµάτευση: η ευρωπαϊκή οικονοµικήδιακυβέρνηση, το λεγόµενο Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο µελλοντικός µηχανισµός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από τα κράτη-µέλη που αντιµετωπίζουν προβλήµατα, όπως είναι και η πατρίδα µας.

Υπάρχουν και άλλα θέµατα, όπως αυτά της έκδοσης ευρωοµολόγων και της επιβολής φόρου επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών, που αποτελούν µια πρότασηη οποία σήµερα υπερψηφίστηκε µε σηµαντική πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούµε ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύσηκαι σε αυτή τη συνολική λύση θα επιµείνουµε. Ηδη δουλεύουµε σκληρά και δηµιουργικά για µια τέτοια λύση στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο.

Αλλά η λύση πρέπει να είναι και πραγµατική λύση. Η Ευρώπη δεν µπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές. ∆ίνουµε µια πραγµατική µάχη δηµοκρατίας στην Ευρώπη, προκειµένου οι αγορές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

Βασική µας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα, αλλά θα είναι καλό και για την Ευρώπη Οπλα µας, στη διαπραγµάτευση αυτή: οι πρωτόγνωρες προσπάθειες και θυσίες των ελλήνων πολιτών για να αντιµετωπίσουµε το χρέος, αλλά και τα βαθιά και χρόνια προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας».


«Θα ζητήσω λύση - πακέτο»

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των συναντήσεων µετους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου δεν πρόκειται να αποδεχθεί τίποτε λιγότερο από λύση - πακέτο για την ευρωπαϊκή οικονοµική διακυβέρνηση, στην οποία εµφανώς θα συµπεριλαµβάνεται και το «ελληνικό ζήτηµα» – ήτοι η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου, µε προσαρµογή του επιτοκίου σε «λογικά» επίπεδα.

Στον Πρωθυπουργό αποδίδεται η φράσητην οποία φέρεται να είπε στους πολιτικούς αρχηγούς: «Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάµεις. Εµείς από την πλευρά µας είµαστε αποφασισµένοι να υποστηρίξουµεότι η µόνη λύση είναι η λύση - πακέτο. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Και εγώ σε αυτήν τη βάση θα δώσω τη µάχη». Τη λέξη «βέτο» δεν την ανέφερε πάντως, ούτε ως βέτο ούτε ως αρνησικυρία ούτε µε κάποια άλλη περιγραφή.

Στις συναντήσεις ανέφερε επίσης στους συνοµιλητές του ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές και ότι δεν περιµένει από τα άλλα κόµµατα να συµµεριστούν όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο αυτήν την ώρα είναι θέµα πολιτικής ευθύνης από όλους η στήριξη της κυβέρνησης.

Γ. Παπανδρέου προς αρχηγούς

Στη σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα συµπεριλαµβάνεται το «ελληνικό ζήτηµα» – ήτοι η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου, µε προσαρµογή του επιτοκίου σε «λογικά» επίπεδα.


Συνάντηση µε Βαν Ρόµπαϊ

Εκτακτη συνάντηση µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρµαν Βαν ρόµπαϊ θα έχει απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δύο µόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. ο Πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στον κ. Βαν ρόµπαϊ ότι θεωρεί πως στην κρίσιµη φάση που διέρχεται συνολικά η Ευρώπη, δεν µπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος πλην της λύσης πακέτο για την οικονοµική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Και πως για την Ελλάδα, της οποίας το πρόβληµα αποτελεί µέρος του συνολικού προβλήµατος χρέους που αντιµετωπίζειη Ευρώπη, είναι µονόδροµος η προώθηση µιας τέτοιας λύσης.

αµέσως µετάτη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Παρίσι, προκειµένου αύριο να έχει συνάντησηµε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. αντικείµενο της συνοµιλίας µε τον κ. Σαρκοζίαναµένεται ναείναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.


ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Αλέκα Παπαρήγα
(γενική γραµµατέας του ΚΚΕ)
Στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει «κάποια συµφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ελεγχόµενη χρεοκοπία» της χώρας µας, δήλωσε και συµπλήρωσε ότι δεν προσφέρει καµία συναίνεση στην κυβέρνηση σε πολιτικές που βασίζονται στο Μνηµόνιο Γιώργος Καρατζαφέρης
(πρόεδρος του ΛΑΟΣ)
«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το µέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το µέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε, ενώ προέβλεψε ότι επίκειται... ανασχηµατισµός της κυβέρνησης, ίσως µετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του µήνα Αλέξης Τσίπρας
(επικεφαλής της Κ.ο. του ΣΥΡΊΖΑ)

το κίνηµα... ανυπακοής είναι το µόνο µήνυµα που λαµβάνουν υπόψη τους οι µεγάλοι της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη
(πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας)

το διαπραγµατευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως σύµφωνο στη Βουλή, πρέπει να συµφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές Φώτης Κουβέλης
(πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής αριστεράς)

Να υπάρξουν αλλαγές στην οικονοµική πολιτική για «δίκαιη κατανοµή των βαρών», καθώς «δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία»...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: