5.3.11

Αφύλακτη η Κρήτη από το Λιβυκό


Για την τραγική ένδεια πλωτών μέσων στην Κρήτη προειδοποιούν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος, ενόψει του συναγερμού διαρκείας που έχει σημάνει στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας. Τη στιγμή που αναμένονται μέσα στην άνοιξη πιθανά κύματα λαθρομεταναστών από τη Λιβύη όσο και την Αίγυπτο, με εξαίρεση το σκάφος του Λιμεναρχείου Χανίων, όλα...
τα υπόλοιπα μέσα είναι ουσιαστικά παροπλισμένα. Αν και οι βλάβες που έχουν παρουσιάσει μπορούν να επισκευαστούν, ούτε ένα βήμα δεν έχει γίνει για την αποκατάστασή τους, παρά τις καταγγελίες που έχουν μεσολαβήσει για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Λιμενικού σε όλη την Κρήτη.
«Από το 2004 και μετά σταμάτησε ουσιαστικά κάθε μέριμνα για να διατηρηθεί το αξιόμαχο του Λιμενικού Σώματος και των μέσων που διαθέτει, με συνέπεια να έχουμε φτάσει σήμερα στο μηδέν», προειδοποίησε από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος. Η άμεση επισκευή τους είναι επιβεβλημένη, όπως και η ενδεχόμενη ανάκληση του σκάφους ανοικτής θαλάσσης, το οποίο στάθμευε τα προηγούμενα χρόνια στο Λιμεναρχείο της Αγίας Γαλήνης.

Χωρίς πλωτά

Στο ερώτημα αν το Λιμενικό στην Κρήτη μπορεί να διαφυλάξει τα νότια σύνορα της χώρας και της Ευρώπης κατ' επέκταση, η απάντηση είναι κάθετη. « Όχι, αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία των πλωτών μέσων. Από τη Σητεία μέχρι την Αγία Γαλήνη δεν υπάρχει ούτε ένα αξιόμαχο σκάφος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Μενέλαο Δαφέρμο. Οι λιμενικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη σύσταση του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής, η οποία όμως μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά.
Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των λιμενικών της ανατολικής Κρήτης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση σε μέλος του Σώματος από το Ηράκλειο. Ο νεαρός λιμενικός πριν από λίγους μήνες είχε βουτήξει με αυτοθυσία στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να σώσει μια γυναίκα από βέβαιο θάνατο.
http://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: