14.3.11

Το Χ.Α. "πανηγύρισε" για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ...


Του Δημήτρη Ζάντζα
Με «εκρηκτική» άνοδο, τη μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση από τον Μάιο του 2010, έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. τη Δευτέρα, «συμπαρασύροντας» ολόκληρο το ταμπλό.
Η ελληνική αγορά στον «απόηχο» της άτυπης Συνόδου Κορυφής, που τα ξημερώματα του Σαββάτου αποφάσισε... μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση για το ελληνικό δάνειο, αλλά και ενίσχυση του EFSF με δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, διαφοροποιήθηκε αισθητά από την κίνηση των ξένων αγορών από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.

Υποστηρικτικά για το Χ.Α. λειτούργησε και η μεγάλη αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων, που βρέθηκαν να υποχωρούν κάτω και από τις 900 μονάδες βάσης, αλλά και οι εκθέσεις των JPMorgan και Nomura, με τις οποίες η πρώτη αναβάθμισε σε “overweight” τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών και η δεύτερη συνέστησε “long” για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έφτασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 5,89%, για να ολοκληρώσει με κέρδη 5,15% (ή 81,48 μονάδων)στις 1.662,38 μονάδες.

Αισθητά αυξημένος ο τζίρος που διαμορφώθηκε σε 240,01 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 14,58 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ ο όγκος που διακινήθηκε διαμορφώθηκε σε 60,03 εκατ. τεμάχια.

Με διψήφια ποσοστιαία κέρδη 11,73% και 10,12% οι μετοχές των Τ.Τ. και ΕΤΕ «κατέλαβαν» την κορυφή του FTSE20, ολοκληρώνοντας στα 3,81 και 7,18 ευρώ αντίστοιχα, «οδηγώντας» και την άνοδο του τραπεζικού δείκτη προς τις 1.450 μονάδες.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: