19.3.11

Τα... «ρέστα» του στην Ιρλανδία παίζει ο Αντ. Σαμαράς...


«Να ξεχάσεις αυτά που έλεγες στην προεκλογική περίοδο» είπε ορθά - κοφτά στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο νεοεκλεγέντα Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι, ξεκαθαρίζοντάς του, ότι πρέπει να αφήσει στην άκρη το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Αυτό... είναι και ένα αυστηρό μήνυμα και στον άλλο ομοϊδεάτη της και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που έχει στηρίξει όλες του τις ελπίδες στην Ιρλανδία, για να μην καταρρεύσει πλήρως η αντιμνημονιακή του στρατηγική.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. αρχικά «πάγωσαν», για το «άδειασμα του Δουβλίνου, από τον γαλλογερμανικό άξονα στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Εξ αρχής, είχαν σηκώσει πολύ τους τόνους, μιλούσαν για κοινό μέτωπο με τον Κένι και επένδυσαν σε μια επιτυχή εξέλιξη για την Ιρλανδία, αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη μεγάλη δυσκολία στη διεκδίκηση της αλλαγής των όρων του μνημονίου.

Ο ίδιος ο Κένι, όμως είχε αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα στο Συμβούλιο, όταν άκουσε να του λένε ωμά πολλοί εκ των ηγετών, αρκετοί και ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Δεν μπορείς να έρχεσαι και να ζητάς διευκολύνσεις, χωρίς να έχεις φέρει αποτελέσματα. Είχες κεντρικό προεκλογικό σύνθημα την αλλαγή των όρων του μνημονίου, όταν ήξερες ότι στην Ε.Ε. γινόταν άλλες διαπραγματεύσεις».

Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ του είπε ευθέως, σύμφωνα με πληροφορίες: «Αυτά που έλεγες στην προεκλογική περίοδο να τα ξεχάσεις».

Μετά το αρχικό σοκ, αφού ο κ. Σαμαράς είχε επενδύσει πολλά σε μια επιτυχή εξέλιξη για την Ιρλανδία, και διαπιστώνοντας ότι επικοινωνιακά θα του γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς θα υπάρχει ισχυρός αντίλογος, πως ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν γίνεται, άλλαξε ρητορική.

Η γραμμή της Ν.Δ. είναι πως η Ιρλανδία προτίμησε την απομόνωση για να μη... θυσιάσει την ανάπτυξη και επικαλούνται τα στελέχη της τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Αυτό είπε και ο κ. Σαμαράς, προ ημερών στη Βουλή, απαντώντας στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου που μίλησε για την Ιρλανδία. Επέμεινε ότι διαπραγματεύθηκε στο αρχικό της μνημόνιο και διατήρησε, μέχρι στιγμής, όπως είπε, τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της για να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Το πολιτικό άγχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι εμφανές, καθώς ο Κένι που εξελέγη με σημαία την αλλαγή των όρων του μνημονίου, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές όχι και δεν πέτυχε συμφωνία. Ως εκ τούτου η Ν.Δ. έχει στραμμένο το βλέμμα της στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου. Εάν τότε η Ιρλανδία ηττηθεί εκ νέου, αυτή η εξέλιξη θα είναι δυσάρεστη και για τον κ. Σαμαρά, που πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

Πάντως στο επιτελείο της Ν.Δ. στις συσκέψεις που έχουν γίνει, κυριαρχεί η εκτίμηση, ότι τελικά η Ιρλανδία θα καταφέρει να κερδίσει κάτι και το συνδέουν και με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο Βερολίνο.

«Άλλη η περίπτωση της Ελλάδας και άλλης της Ιρλανδίας, για τη ρίζα της κρίσης. Οι Ιρλανδοί πάνε πάντα μαξιμαλιστικά. Τελικά θα καταφέρουν να πάρουν κάτι, αλλά με μεγάλους συμβιβασμούς» λέει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.


Κριτική Σαμαρά στον Παπανδρέου

Με μια ακόμα δημόσια δήλωση την τέταρτη σε επτά ημέρες, εκτός από την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεσημέρι της Παρασκευής, προέβαλλε το επιχείρημα, ότι αντί για μείωση του ελλείμματος, καταγράφονται όλο και περισσότερα λουκέτα.

«Ενώ το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, προέβλεπε 20 δισ. σκληρά μέτρα για το 2011-2014, σήμερα, για την ίδια περίοδο, η έκθεση του Δ.Ν.Τ. έφτασε να προβλέπει περίπου τα διπλά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια υποστήριξε, ότι όπως και το ίδιο το Δ.Ν.Τ. παραδέχεται, η ύφεση αναχαιτίζει τη μείωση του ελλείμματος και σημείωσε με έμφαση: «Δηλαδή, αντί για μικρότερο έλλειμμα, θα έχουμε περισσότερα λουκέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, λαμβάνονται νέα μέτρα, που προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και κάνουν απαραίτητα αργότερα και άλλα πρόσθετα μέτρα.

«Να γιατί είπα στον κ. Παπανδρέου ότι το κύριο πρόβλημα είναι η οικονομική πολιτική του» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Γεγονός που, πλέον, επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι απ΄ όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ακόμη και από τη δική του».
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: