11.3.11

Επιπλέον δεσμεύσεις για τα 50 δισ. και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα ζητηθούν από Ελλάδα...


Σημαντικές λεπτομέρειες προκύπτουν από ανώνυμη υψηλόβαθμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σχετικά με τις αποφάσεις που θα πάρουν σε λίγη ώρα οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εκδώσουν ανακοίνωση για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, στην οποία θα... χαιρετίζουν τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η ανακοίνωση πιθανόν να ζητά από την Ελλάδα επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της, είπε η πηγή στο Reuters.

"Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη τον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ", συμπλήρωσε η πηγή αναφερόμενη στον πρωθυπουργό.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται επίσης να μην εγκρίνουν επίσημα το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", αν και είναι πιθανόν να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση επ'αυτού, με την πλειονότητα των κρατών της ευρωζώνης να ζητούν πρώτα την δέσμευση της Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Το σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου, πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα ίσως να ακολουθήσουν την κίνηση της Πορτογαλίας για επιπρόσθετες περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις .

Νωρίτερα, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: