5.9.09

ΗΠΑ: Ενδέχεται να διωχθεί πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Bush...

Για τη βίαιη κράτηση μάρτυρα στο πλαίσιο ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να διωχθεί ποινικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, John Ashcroft, εκτιμά ομοσπονδιακό εφετείο.
Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε απόφαση του 2006 που αφορά τον Αμερικανό πολίτη, Abdullah al-Kidd, ο οποίος συνελήφθη το 2003 και κρατήθηκε για διάστημα 16 ημερών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του υπόπτου για τις επιθέσεις Sami Omar al-Hussayen.
Ο Abdullah al-Kidd κατηγορεί τον...

John Ashcroft, υπουργό Δικαιοσύνης από το 2001 έως το 2005, για κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του, όταν συνελήφθη στις 16 Μαρτίου 2003, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Σαουδική Αραβία από το αεροδρόμιο Ντάλας της Ουάσινγκτον, με την υποψία ότι συνδεόταν με τον κυρίως ύποπτο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Sami Omar al-Hussayen (οι δύο άντρες υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Idaho).

Το δικαστήριο απεφάνθη πως η κράτηση του μάρτυρα, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καμιά κατηγορία και δίχως να κληθεί μάρτυρας στη δίκη του Sami Omar al-Hussayen, ο οποίος εξίσου αφέθη ελεύθερος, υπήρξε αντισυνταγματική.

Η εντολή του δικαστηρίου επανεξετάζεται και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενώ μία τριμελής ομάδα δικαστών του 9ου Περιφερειακού Εφετείου ανέφερε πως η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «οδυνηρή υπενθύμιση ορισμένων εκ των πιο ατιμωτικών κεφαλαίων της εθνικής μας ιστορίας».

Ο Abdullah al-Kidd κατέθεσε μήνυσε κατά του John Ashcroft και άλλων αξιωματούχων το 2005, αναφέροντας πως η κράτησή του αποτέλεσε τμήμα της παράνομης πολιτικής να συλλαμβάνουν και να κρατούν ανθρώπους, ιδίως Μουσουλμάνους και άνδρες με Αραβική καταγωγή, χωρίς να διαθέτουν στοιχεία με τα οποία να μπορούν να τους αποδώσουν κατηγορίες.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από το δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, αναφέροντας ότι είχε απόλυτη ασυλία λόγω της θέσης του. Ωστόσο, οι δικαστές υπογράμμισαν πως ακόμη και η ειδική ασυλία δεν επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να πράττει χωρίς προσωπική ευθύνη σε εθνικά ζητήματα ασφαλείας.

«Η ελπίδα μας είναι ότι τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκάλυψης του πλήρους περιγράμματος αυτής της παράνομης πολιτικής», ανέφερε ο Lee Gelernt, δικηγόρος του Abdullah al-Kidd.

Η απόφαση των δικαστών αναφέρει ότι ο John Ashcroft είχε παραδεχτεί τη χρήση του καθεστώτος μαρτύρων ως υλικό και άλλων τακτικών που αποτελούν τμήμα της στρατηγικής του υπουργείου προκειμένου να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις, συλλαμβάνοντας υπόπτους για τρομοκρατία από το δρόμο.

Ωστόσο, οι δικαστές παρατήρησαν πως ο Abdullah al-Kidd θα έχει δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να αποδείξει την προσωπική εμπλοκή του John Ashcroft σε μία παράνομη πολιτική.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: