29.9.09

4 δισ. κρυφός δανεισμός για την Ελλάδα...


Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει δανειστεί «κάτω από το τραπέζι» το ελληνικό κράτος, όπως αποκάλυψε στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρησης Δημόσιου Χρέους. Από τη μεριά του, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει «κρυφό» δανεισμό 20 δισεκατομμυρίων, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παραδέχεται ότι το έλλειμμα μπορεί να εκτιναχθεί στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009.
Όπως αποκάλυψε το στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρησης Δημόσιου Χρέους, πρόκειται για έναν κρυφό δανεισμό μέσω των Eurocommercial Papers, ενός...

τρόπου βραχυχρόνιου δανεισμού προκειμένου το κράτος να καλύψει άμεσες ταμειακές ανάγκες, μέχρι να εκδοθούν τα κανονικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια.

Το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα, ανεβάζει το ποσό του δανεισμού στα 20 δισεκατομμύρια το πρώτο εννιάμηνο του 2009, ενώ υποστηρίζει πως ελάχιστα από αυτά τα χρήματα έχουν αποπληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου απήυθυνε ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, όπως δημοσίευσε την Τρίτη (29/9) η εφημερίδα «Το Βήμα», καταρρίπτοντας στην ουσία το «μαξιλάρι» που διατείνονταν ότι είχε για το 2009 η ελληνική οικονομία , και υποστηρίζοντας πως το εν λόγω χρέος θα επιβαρύνει αφού μεταφερθεί το επόμενο έτος.

Στο 8% του ΑΕΠ το έλλειμα, λέει ο Παπαθανασίου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξη του, παραδέχεται ότι το έλλειμμα αν δεν συγκρατηθεί μπορεί να φτάσει στο 8% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, λεει ο κ. Παπαθανασίου, μπορεί να συγκρατήσουν το έλλειμμα στο 6%, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν αποδώσει τα εν λόγω μέτρα, εκτιμώντας ότι τελικά το έλλειμμα θα εκτιναχθεί.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μειωθεί στο 3%, ποσοστό που ζητά επίμονα η Κομισιόν.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: