30.9.09

Κατοστάρες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ θα έχουμε ακόμη Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Αντιθέτως, την Άνγκελα Μέρκελ θα την έχουμε καγκελάριο άλλα τέσσερα χρόνια. Το ένα δεν είναι εντελώς άσχετο με το άλλο.
Η ΜΕΡΚΕΛ δεν έχει εξουσία επί της Ελλάδος. Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι οι ταμίες της Ευρώπης, ιδίως δε της ευρωζώνης. Η παρουσία τους βαραίνει στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ- το συμβούλιο των χωρών του ευρώ- και η σκιά τους πέφτει εξίσου βαριά επάνω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης. Η Ελλάδα δεν...

στέκεται χωρίς την ανοχή του Γιούρογκρουπ και τη ρευστότητα που μας εξασφαλίζει η ΕΚΤ παρέχοντας κεφάλαια με 1% στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ η κυβέρνηση Καραμανλή φαίνεται πως έκανε κατάχρηση των διευκολύνσεων αυτών. Αυτό μπορούσε να συμβαίνει όσο η Ευρώπη ήταν σε εκκρεμότητα. Μέχρι δηλαδή να ξαναψηφιστεί ο Μπαρόζο και να ξεκαθαρίσει η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, οπότε να ξεκαθαρίσει ποιος- ή μάλλον ποια- και με ποιον θα κυβερνήσει.

ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ αυτό, η Ελλάδα δανείστηκε εξήντα δισ., ενώ το ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ θυμίζει σκορ ΝΒΑ- δηλαδή κατοστάρα αμερικανικού μπάσκετ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να αποσπάσει από την Κομισιόν μία διετία για να μαζέψει τα δημόσια οικονομικά. Αν ο Καραμανλής είχε περιθώριο ώς το 2011, ίσως να μην προσέφευγε σε πρόωρες εκλογές. Χωρίς όμως τέτοιο περιθώριο, η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ένα πολιτικά θανατηφόρο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου.

ΩΣΤΟΣΟ Ο Αλμούνια δεν έδωσε παράταση. Και από τη Μέρκελ δεν είχαν να περιμένουν χάρες. Η Άντζι ήρθε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2007 σε μια επίσκεψηαστραπή που στήριξε το προφίλ του Κώστα εν όψει εκλογών. Αντιθέτως, σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι Γερμανοί τα βρόντηξαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η Μέρκελ φαίνεται πως δεν θέλει ούτε να ακούει για τον Καραμανλή. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, αλλά και για κάποιες δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν είναι άσχετα με την απόφαση του Κώστα να τα βροντήξει και να πάει για εκλογές νωρίς.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: