30.9.09

Παπανδρέου: Τρία νέα υπουργεία και μικρότερη κυβέρνηση...



Αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης...
Οι ριζικές αλλαγές σε κράτος και τρόπο διακυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, «κίνηση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι απέναντι στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, η κυβέρνηση απαντά με κατηγορίες, χωρίς να ανακοινώνει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι...

από τις 4 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα για χάσιμο, για αυτό «χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή».

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ορισμένα «δείγματα γραφής» για το πώς θα λειτουργεί η δική του κυβέρνηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές:

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή με τη δημιουργία των ακόλουθων τριών νέων υπουργείων:

* Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή οικονομολόγων με εμπειρία και κύρος.

* Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο πρότυπο ανάπτυξης

* Προστασίας του Πολίτη για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση.

Επίσης, στα σχέδια του Παπανδρέου περιλαμβάνονται η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης «με τους άριστους και όχι τους αρεστούς», καθώς και το ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους του ΠΑΣΟΚ και στελέχους του κρατικού μηχανισμού.

Σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό για το καλό της χώρας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο.

«Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο το τέλος της διεθνούς κρίσης θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική με κατεστραμμένο δασικό πλούτο».

Σχετικά με τα στελέχη της μελλοντικής κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα ικανά στελέχη με βούληση, εμπειρία και φαντασία για μια τελείως διαφορετική πορεία, χωρίς πάντως να δώσει ονόματα.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα στελέχη του δημοσίου τομέα και τους μισθούς των «golden boys», ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί, ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν.

Σε ερώτηση για το πώς προσδιορίζεται «ο έχων», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για τους πολίτες με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα υπάρχουν ακόμα και μειώσεις στη φορολογία, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ποιος θα φορολογηθεί και ποιοι θα πληρώσουν.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρυφή φορολογική ατζέντα και ξεκαθάρισε ότι στο άμεσο πρόγραμμα του είναι η χορήγηση στη χώρα 2,5 δις ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας, τα οποία –όπως είπε «θα βρούμε».

«Τα 10 δισ. είναι ψέμα της ΝΔ γιατί μιλάνε για τις δαπάνες που έχουμε υπολογίσει στα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια για την παιδεία», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ξεχαρβάλωμα του κράτους και τόνισε: «Η ΝΔ έχει δημιουργήσει τεράστιες πληγές και στα έσοδα και στα έξοδα».

«Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά αλλά δίκαια μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για σοβαρή αναδιανομή του πλούτου, οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω και σωστή διαχείριση ασφαλιστικών ταμείων».

«Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα η κυβέρνηση υποχωρεί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κι επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τομές, ενώ παραδέχθηκε ότι «η χώρα μας έχει βαθύτατα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του ζητά ισχυρή εντολή για τις απαραίτητες τομές, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καλέσει τα κόμματα της Αριστεράς για συνεργασία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές όποιο και να είναι το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές.

Για το θέμα του ελλείμματος, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε λέει την αλήθεια για την οικονομία, ωστόσο, τόνισε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε ερώτηση για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι η Παιδεία δεν είναι σήμερα δωρεάν, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, ώστε και οι φοιτητές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής, και αξιολόγηση των ΑΕΙ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: