29.9.09

Προσκλητήριο Ζαγορίτη για... μαύρισμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Σάλος στη Ν.Δ. από τις δηλώσεις τού γραμματέα που κάλεσε τους ψηφοφόρους να «τιμωρήσουν» τα στελέχη και όχι το κόμμα...
Κατάσταση διάλυσης και «μαχαιρώματα» κορυφής καταγράφονται στη Ν.Δ. πέντε 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Με μια πρωτοφανή παρέμβαση, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης κάλεσε ανοιχτά τους γαλάζιους ψηφοφόρους να «μαυρίσουν» όσα στελέχη «πλήγωσαν την παράταξη» και παραμένουν στα ψηφοδέλτια, ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος προεξοφλεί την ήττα της Ν.Δ.
Η τορπίλη Ζαγορίτη έκανε άνω- κάτω τη Ν.Δ. και προκάλεσε...
αλυσιδωτές εκρήξεις γαλάζιων στελεχών, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, καθώς οι περισσότεροι την αντιμετώπισαν και ως κίνηση που «υπονομεύει τις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού». «Ο γραμματέας στέλνει το μήνυμα ότι τα ψηφοδέλτια έχουν ακόμη “βαρίδια”», σχολίαζε στα «ΝΕΑ» κορυφαίος υπουργός, ενώ υποψήφιοι της Β΄ Αθήνας μετέφεραν τη δυσφορία τους και στο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι ο κ. Ζαγορίτης «ανοίγει πληγές» και «προσπαθεί με ανεπίτρεπτο τρόπο να περάσει “γραμμή” κατά υποψηφίων ακόμη και στη δική του εκλογική περιφέρεια».

«Δεν φταίει το κόμμα»
«Πάρα το γεγονός ότι υπήρξαν παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, παρά το ότι υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές που δυσαρέστησαν και θύμωσαν τους Νεοδημοκράτες, δεν φταίει η παράταξη. Να “μαυρίσουν” εκείνους που είχαν αυτές τις προσωπικές συμπεριφορές, όσοι είναι στα ψηφοδέλτια. Από εκεί και μετά να ψηφίσουν Ν.Δ. και Κων. Καραμανλή. Δεν φταίει η παράταξη για μεμονωμένες, εσφαλμένες συμπεριφορές», ήταν η δήλωση (στον Αlpha 98,9) του γραμματέα της Ν.Δ. που άναψε φωτιές.

Ο ίδιος ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι είπε «το αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση η δήλωση δεν αναφέρεται σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας». Με στόχο να αποφευχθεί μια εμφυλιοπολεμική σύρραξη στη Β΄ Αθήνας εξάλλου, στελέχη της Ρηγίλλης που συντάσσονται με τις θέσεις του γραμματέα σημείωναν ότι «είναι προφανές πως αναφέρεται σε πρόσωπα που έχουν πληγώσει την κομματική βάση». Και «φωτογράφιζαν» τους κ.κ. Ευαγ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και τους κ.κ. Βασ. Μιχαλολιάκο και Κων. Κουκοδήμο.

Δυσαρέσκεια
Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό θεωρούσαν «άστοχη» την παρέμβαση του κ. Ζαγορίτη, η οποία ήρθε, όπως έλεγαν, «στην πλέον ακατάλληλη στιγμή» και «ξαναφέρνει στο προσκήνιο το θέμα των ψηφοδελτίων». Την ίδια ώρα, βουλευτές και κομματικά στελέχη θεωρούσαν ότι η κίνηση του γραμματέα δείχνει ότι «δεν υπήρξε σχεδιασμός για την πορεία προς τις κάλπες ακόμη και στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος» και πως αυτό το ζήτημα προκαλεί νέα ερωτήματα για την απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις εκλογές. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Καραμανλής πήρε το ρίσκο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με έναν κομματικό μηχανισμό «απολύτως ανέτοιμο σε όλα τα επίπεδα».

Καυστικές ήταν και οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών που πολιτεύονται στη Β΄ Αθήνας. «Δεν θέλω να σχολιάσω συναδέλφων μου απόψεις. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. έκανε την αυτοκάθαρσή της», ήταν η αντίδραση της υπουργού Απασχόλησης κ. Φάνης Πετραλιά, ενώ για «στιγμές κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός κ. Παν. Παναγιωτόπουλος.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά τον κ. Ζαγορίτη. «Εγώ δεν θα ενθάρρυνα ποτέ τους πολίτες να ψηφίσουν αρνητικά. Πιστεύω ότι ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε δηκτικά: «Ως υποψήφιοι θέτουμε στην κρίση των πολιτών, πέρα από τον πολιτικό μας λόγο υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, και την προσωπική μας πολιτική διαδρομή και το έργο. Εγώ προτιμώ να σκέφτομαι θετικά και όχι αρνητικά και να ασπρίζω και όχι να μαυρίζω».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Γαλάζια στελέχη αποδοκίμασαν χθες δημόσια τη «γραμμή» Ζαγορίτη


Μισή διάψευση για τη διαδοχή του

ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ στη διαδοχολογία που καθηλώνει τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις κάλπες επιχείρησε χθες ο Κώστας Καραμανλής, αλλά- όπως εκτιμούσαν επιτελικά στελέχη της Ν.Δ.- άφησε εκ νέου παράθυρο ανοικτό για την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός αποσυνέδεσε τις μετεκλογικές κινήσεις του από το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Ν.Δ. ή τη διαφορά που θα έχει από το ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω πρόθεση να φύγω. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχω και εγώ την αντίληψη, την πεποίθηση ότι με θέλουν να μείνω. Αυτό μην ψάχνετε τώρα να το βρείτε με ποσοστά. Δεν είναι μόνο ποσοστά. Είναι η συνολική αίσθηση. Αυτή είναι μια πολύ παλικαρίσια απάντηση», ανέφερε στη συνέντευξη που έδωσε στο Αlter (και τον Νίκο Χατζηνικολάου).

Για την Προεδρία
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη μετακίνηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι πρόκειται για θεσμό που απευθύνεται σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. «Άμα είσαι μαχόμενος, δύσκολα μπορείς να παίξεις άλλους ρόλους. Τον οποίο τον τιμώ, τον σέβομαι, τον θεωρώ κορυφαίο στη δημοκρατία μας, αλλά νομίζω ότι δεν είμαι από αυτή τη φτιαξιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομματικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι και η νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού επιτείνει την ηττοπάθεια στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς οι περισσότερες τοποθετήσεις του γίνονται με φόντο μια εκλογική ήττα.

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος και υποστήριξε ότι η κλείνει η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το προεκλογικό μπαλκόνι (σε Λέσβο και Ρόδο) τράβηξε εκ νέου χθες το χαρτί της κινδυνολογίας, λέγοντας με έμφαση: «Ο τόπος δεν έχει περιθώρια λαϊκισμού. Δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Δεν έχει περιθώρια για εύκολες συνταγές. Όλα αυτά είναι συνώνυμα του κινδύνου».

Διακριτική ήταν η παρουσία του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού. Ο πρώην υπουργός Αιγαίου μαζί με μικρή ομάδα φίλων του απέφυγε να αναμειχθεί με τους οπαδούς του κόμματος ή να πλησιάσει την εξέδρα.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: