5.9.09

"ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ"...

"Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας,τότε κάναμε θαύματα"...
Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές και διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα Σάββατο στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.
Το ΠΑΣΟΚ, είπε, εκπροσωπεί την αισιόδοξη και μοναδική επιλογή που έχουμε, συνισταμένη της οποίας είναι το ότι οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα,αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να δούμε τί έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Για να ανακάμψουμε δεν πρέπει να...

επιστρέψουμε στο προηγούμενο κοινωνικά αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο, τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες, ενώ τονισε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί τους.
"Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι "στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα, θα αρχίσει μια νέα πορεία για τον τόπο, με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι."
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο και πρότυπο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Ηλείας που ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την 4η Οκτωβρίου.
Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη" είναι σήμερα η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση για να βγει η χώρα απο το αδιέξοδο και τη δραματική κρίση στην οποία βυθίζεται και τόνισε ότι "η "πράσινη ανάπτυξη" αφορά περισσότερο από όλους τους αγρότες και πιό άμεσα τους νέους αγρότες, που θα είναι οι φορείς αλλά και οι μεγάλοι ωφελημένοι".
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε την σημασία που αποκτά η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως το ζήτημα στην ΕΕ δεν πρέπει πλέον να τίθεται ως στήριξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα στρέμματα, αλλά ως στήριξη της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.
Υπό αυτήν την οπτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής και ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή και προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής στα σχολεία, ξεκινώντας απο τα νηπιαγωγεία.
Επίσης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, μείωση εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέσεις απο την διεθνή και εγχώρια αγορά, μεγάλες κλίμακες παραγωγής απο πολυεθνικές που έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, κερδοσκοπία των καρτέλ, και επέκρινε την κυβέρνηση για "την ανοχή που δίνει θράσος στους κερδοσκόπους που άρχισαν να εξερευνούν μέχρι που μπορούν να τραβήξουν το σχοινί".
"Η απάντηση που τους δόθηκε απο τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι μπορούν να το τραβήξουν όσο θέλουν και αν θέλουν μπορούν να το τραβήξουν μέχρι να σπάσει", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "αυτή την απάντηση έδωσε με την απουσία της, αυτό το μήνυμα έστειλε με την αδιαφορία της και την φυγομαχία της μπροστά στους κερδοσκόπους."
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα των αγροτών λόγω "καθυστερήσεων, αδιαφάνειας, κακής διαχείρισης, περικοπής πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, οικονομικής τους επιβάρυνσης απο το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και το υψηλό κόστος αδειοδοτήσεων και μελετών για την ένταξη σε προγράμματα, έλλειψης υποδομών κυρίως σε έργα αρδευτικά έργα" και είπε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ βάζει "τον αγρότη στο επίκεντρο της "πράσινης ανάπτυξης"".
"Η "πράσινη ανάπτυξη" μας προσφέρει καινοτόμους τρόπους για να μειώσουμε το κοστολόγιο του Έλληνα αγρότη", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "εμείς θα δώσουμε σε όσους αγρότες το επιθυμούν, τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών ή συνδυασμού τους. Για να καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους με φθηνή και καθαρή ενέργεια".
"Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε μοντέλα μαζικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζοντας πως "η διαφορετικότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα" και προσθέτοντας πως η "απογείωση" της αγροτικής μας παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού θα επιτευχθεί με την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων μέσω της επέκτασης των πιστοποιημένων προτύπων για ονομασίες προέλευσης με απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους.
"Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και σε κείνους τους κλάδους της οικονομίας που συνδυάζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός", πρόσθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ενίσχυση των "Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας", με πιστοποιημένα πρότυπα και ειδική σήμανση για τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες των - κατά τόπους- περιοχών, καθώς και για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους των μελετών για την ένταξη των νέων αγροτών στα προγράμματα.
"Η Ελληνική ύπαιθρος είναι το αληθινό πεδίο επιχειρήσεων της "πράσινης ανάπτυξης", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι η βελτίωση της αληθινής ποιότητας ζωής που θα συγκρατήσει αλλά και θα προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό."
"Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας οτι είναι "αδιανόητο να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων" και τάχθηκε υπέρ της "λειτουργίας του ανταγωνισμού και της πάταξης κάθε είδους καρτέλ που λειτουργούν είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων ή στον χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων".
"Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του, είμαι αποφασισμένος να το κάνω", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την βαθιά του εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τόνισε ότι "ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του νέου αγρότη ειναι η γνώση , η ενημέρωση και η κατάρτιση".
"Γι αυτό και έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε Σύστημα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους αλιείς ενώ το κράτος θα πιστοποιεί, θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα ενισχύει φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών" είπε ο κ. Παπανδρέου δεσμευόμενος επίσης για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του "ΕΘΙΑΓΕ στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας".
"Έχω επίσης προτείνει και δεσμευόμαστε γι αυτό ότι θα ιδρύσουμε υψηλού επιπέδου αγροτικές σχολές στις περιφέρειες, για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Παράλληλα, οι σχολές αυτές θα είναι και διαρκείς συμπαραστάτες τους, σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου" είπε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος παράλληλα και για δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ""πρότυπων" αγροκτημάτων για την εφαρμογή υποδειγματικών μεθόδων αγροτικής παραγωγής".
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων και την ανάληψη εκ μέρους του λειτουργιών όπως εμπορίου, ή τραπεζών, καθώς, όπως ανέφερε, η εμπειρία του απο τις επισκέψεις του σε χώρες με υψηλής ποιότητας λειτουργία του αγροτικού τομέα αποδεικνύει ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν ανάλογες δραστηριότητες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης είπε ότι οι Έλληνες αγρότες ούτε αντιπαραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας είναι, όπως τους βλέπουν ορισμένοι, αλλά και κυβερνήσεις και ΜΜΕ, ούτε οι πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ήταν μια συλλογική διεκδίκηση για περισσότερα χρήματα.
"Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν έβαλε ως προτεραιότητα τα χρήματα αλλά εξέπεμψε μια δυνατή κραυγή αφύπνισης, διαμαρτυρίας και αγωνίας για το άμεσο μέλλον το δικό τους και της χώρας" είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους αγρότες να μην χάνουν το κουράγιο τους ούτε την περηφάνεια τους "γιατί χωρίς εσάς η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: