30.9.09

Σε κατάσταση αποσύνθεσης η ΝΔ...

«Πεδίο εσωκομματικού πολέμου» θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ, καθώς την ηττοπάθεια την έχουν διαδεχθεί η εσωστρέφεια και οι συγκρούσεις μεταξύ υποψήφιων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η δήλωση για την ανάγκη «μαυρίσματος» των διεφθαρμένων, ο αδυσώπητος «εμφύλιος» στις εκλογικές περιφέρειες και οι επιθέσεις στα πρόσωπα που αποτελούσαν και αποτελούν το στενό περιβάλλον του κ. Καραμανλή είναι λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της έντασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Γ. Λούλη και Θ. Ρουσόπουλο στοχοποίησε ο Β. Πολύδωρας, κατηγορώντας τους ότι...


οδήγησαν τον πρωθυπουργό στον «μεσαίο χώρο», εγκαταλείποντας τον «κορμό» της Κεντροδεξιάς
Γ. Λούλη και Θ. Ρουσόπουλο στοχοποίησε ο Β. Πολύδωρας, κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν τον πρωθυπουργό στον «μεσαίο χώρο», εγκαταλείποντας τον «κορμό» της Κεντροδεξιάς

Συγκεκριμένα, πριν κοπάσει ο θόρυβος με την παρέμβαση του κ. Λ. Ζαγορίτη για την ανάγκη καταψήφισης των υποψήφιων που «έχουν πληγώσει τη ΝΔ», «άνοιξε» νέα εστία έντασης με αφορμή την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των κ. Ρουσόπουλου και Λούλη ο κ. Β. Πολύδωρας.

Σε δηλώσεις του (ρ/ς Κανάλι 1) ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τους δύο στενότερους (κατά το παρελθόν) συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι τον οδήγησαν στον «μεσαίο χώρο» και εγκαταλείψαν τον «κορμό» της Κεντροδεξιάς.

Ετικέτες
«Εμείς» -είπε χαρακτηριστικά- «τις παραπλανητικές ετικέτες «Δεξιά», «Κεντροαριστερά» με verbum (οδηγία) του Καραμανλή, του ιδρυτή, τις είχαμε υπερβεί από το 1974. Τώρα έκαναν αναθέρμανση αυτής της συζήτησης κάποιοι μυστήριοι... Αν θες και για τους μυστήριους θα σου πω ανοιχτά, ο Λούλης και ο Ρουσόπουλος, και εγκλωβίζουν την πολιτική σκέψη της Ρηγίλλης και του Μαξίμου στο να κάνουμε τις υπογραμμίσεις προς τον μεσαίο χώρο, που δεν είναι κακό.

Αλλά αυτές οι υπογραμμίσεις να μην είναι επιθετικές προς τον κορμό της Κεντροδεξιάς, προς τον κορμό της ΝΔ. Εκεί ορθώθηκα κι εγώ. Και λέω «ε, τι κάνετε;». Διότι σε τελευταία ανάλυση εγώ πιστεύω στη θεωρία του μαγνητικού πόλου κι όχι των ετικετών».

Την ίδια στιγμή, δεν έχει κοπάσει η εσωκομματική «φωτιά» που άναψε με την παρέμβασή του για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο κ. Λ. Ζαγορίτης. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, τον οποίο «άδειασε» χθες το μεσημέρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκος, βρέθηκε στο στόχαστρο όλων σχεδόν των συνυποψήφιων του, ορισμένοι εκ των οποίων προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας και σε διάβημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος επιχείρησε να ανασκευάσει, και σε νεότερες δηλώσεις του χθες (ρ/ς ΝΕΤ) διευκρίνισε ότι ζήτησε να καταψηφιστούν εκείνοι που δεν έχουν βοηθήσει την κομματική βάση της ΝΔ και όχι ότι υπάρχουν κάποιοι που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις αδιαφάνειας και έχουν παραμείνει στις λίστες. «Είπα οι ψηφοφόροι να μην απομακρυνθούν από την παράταξη, διότι έχουν ενοχληθεί από κάποια συμπεριφορά. Να μην απομακρυνθούν από τη ΝΔ. Να έρθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν ΝΔ. Να ψηφίσουν Κ. Καραμανλή», τόνισε χθες.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, υπό την πίεση των αντιδράσεων κομματικών στελεχών και συνυποψήφιων του κ. Ζαγορίτη, υποχρεώθηκε χθες το μεσημέρι να «αδειάσει» τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Σε δήλωσή του επεσήμανε ότι «τα ψηφοδέλτια της ΝΔ καταρτίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν μετά την αξιολόγηση της γενικής πολιτικής συμπεριφοράς του συνόλου των στελεχών που τα συνθέτουν».

«Είναι λοιπόν προφανές» -συμπλήρωσε- «ότι έχουν -χωρίς καμία εξαίρεση- την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη του κόμματος». «Ζήτημα λοιπόν δεν υπάρχει. Αλλωστε οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης επιλέγουν θετικά και όχι αρνητικά», κατέληξε.

Το όλο θέμα αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ στη Β Αθήνας, όπου ούτως η άλλως το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο. Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα απολέσει 6-7 έδρες εάν είναι δεύτερο κόμμα, η «μάχη» μεταξύ των στελεχών της ΝΔ έχει γίνει ιδιαίτερα «σκληρή».

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μόλις έκανε τις δηλώσεις για «μαύρισμα υποψήφιων βουλευτών» ο κ. Ζαγορίτης, έσπευσαν να αφήσουν αιχμές εναντίον του οι συνυποψήφιοί του κ. Πολύδωρας, Πετραλιά και Κυρ. Μητσοτάκης.

Ηττοπάθεια
Ανάλογο είναι το κλίμα για τη ΝΔ και σε άλλες περιφέρειες της επικράτειας, όπου οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά εις βάρος -συνήθως- των συνάδελφων τους από το ίδιο κόμμα. Η ηττοπάθεια που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος και οι αναλύσεις που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να χάνει τουλάχιστον 50 έδρες στην περίπτωση που είναι δεύτερο την Κυριακή, έχουν εντείνει τις παρασκηνιακές συγκρούσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η Β' Πειραιά, όπου μαίνεται «μάχη» μεταξύ των κ. Τ. Νεράντζη και Γ. Τραγάκη, καθώς είναι πιθανόν η ΝΔ να εκλέξει έναν βουλευτή. Στα Δωδεκάνησα, η σύγκρουση αφορά τους κ. Καραμάριο και Βαληνάκη, στα Χανιά τους κ. Μαρκογιαννάκη και Νικηφοράκη, στην Αρκαδία τους κ. Λυκουρέντζο και Κωστόπουλο, στην Κέρκυρα τους κ. Δένδια και Γκίκα και στην περιφέρεια Αττικής τους κ. Βλάχο, Μπούρα και Σταύρου.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: