5.9.09

Ο Στάλιν , ο Ντερμπεντέρης, και η Αλέκα...


Ξαφνικά του την έδωσε να κάνει μαθήματα ιστορίας. Τα χώνει στην Παπαρήγα. Αλλά, ότι και να λέει αυτό το (τρόπος του λέγειν) παιδί, πάντα έτρεφε ένα κρυφό θαυμασμό για τον Στάλιν:
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Τι έγινε στον πόλεμο, Αλέκα;
Με αφορμή τα 70 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη την Ευρώπη συζήτηση για τα αίτια και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την τεράστια καταστροφή. Κεντρικό σημείο της συζήτησης είναι ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης- μια χώρα η οποία σε άλλο στρατόπεδο ξεκίνησε τον πόλεμο και σε άλλο τον τελείωσε....
Τα πραγματικά περιστατικά είναι...
αδιαμφισβήτητα.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε όταν, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Γερμανία και η ΕΣΣΔ εισέβαλαν από κοινού στην Πολωνία, την οποία και διαμέλισαν. Η εισβολή και ο διαμελισμός της Πολωνίας είχε συμφωνηθεί μόλις οκτώ ημέρες νωρίτερα, στις 23 Αυγούστου, με το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο που υπέγραψαν στη Μόσχα ο Ρίμπεντροπ και ο Μολότοφ. Στο σύμφωνο και στα μυστικά πρωτόκολλά του ρυθμιζόταν όχι μόνο η τύχη της Πολωνίας αλλά και της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας, στις οποίες η ΕΣΣΔ εισέβαλε αμέσως μετά.

Γερμανία και Σοβιετική Ενωση παρέμειναν σύμμαχοι επί δύο χρόνια, ως τον Ιούνιο του 1941, όταν η Γερμανία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ και την έπιασε στον ύπνο. Στο διάστημα αυτό, η ΕΣΣΔ προμήθευε κανονικά την εμπόλεμη Γερμανία με πρώτες ύλες και πετρέλαιο για την πολεμική βιομηχανία της. Μετά τη γερμανική επίθεση, η ΕΣΣΔ συντάχθηκε με τους Συμμάχους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη τους επί του Αξονα.

Αυτά συνέβησαν. Και το ερώτημα είναι γιατί συνέβησαν. Σε αυτήν τη συζήτηση αναμείχθηκε και το ΚΚΕ διά της Αλέκας. Τι είπε η Γραμματέας; Οτι οι ιμπεριαλιστές «δεν πρόκειται να συγχωρήσουν στην ΕΣΣΔ της προπολεμικής περιόδου, στο κόμμα των μπολσεβίκων, στον ίδιο τον Στάλιν, ότι τους χάλασε τα σχέδια με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ- Μολότοφ».

Ωραία αλλά ποια σχέδια; Διότι το ζήτημα είναι για ποιον λόγο το κόμμα των μπολσεβίκων και ο Στάλιν επέλεξαν να πάνε με τον Χίτλερ. Και μη που πει κανείς «για να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν» διότι δύο ολόκληρα χρόνια κράτησε το κολλητιλίκι και μετά ο Χίτλερ πάλι με τις πιτζάμες τους έπιασε.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι για τον Στάλιν και την παρέα του, ο «φυσικός εχθρός» ήταν οι δημοκρατίες- οι «ιμπεριαλιστές», που λέει και η Αλέκα... Οτι ο εχθρός ήταν κοινός με τον Χίτλερ και γι΄ αυτό συμμάχησαν. Και όταν ο Χίτλερ του την έπεσε, έκανε την ανάγκη φιλότιμο και θυμήθηκε να πολεμήσει με τους «ιμπεριαλιστές» κατά του ναζισμού.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: