15.9.09

Ψαλίδες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ μέρα στη Ν.Δ. χωρίς αποχώρηση. Χθες το πρωί έθεσε εαυτόν εκτός ψηφοδελτίου Αιτωλοακαρνανίας ο Βασίλης Μαγγίνας.
ΓΙΑ ΤΗ συμπολίτευση, η προεκλογική εκστρατεία του 2009 είναι από τις σκληρότερες που έχουμε δει. Καριέρες δεκαετιών τελειώνουν σε ένα πρωινό. Άλλοι φεύγουν με φασαρία και άλλοι με σιωπηλή αξιοπρέπεια. Άλλοι πηδούν μόνοι τους από το παράθυρο και άλλους τους σέρνουν στην πόρτα. Σε αυτή τη μεγάλη πορεία προς την ήττα και το τίποτε, η Ν.Δ. που ξέραμε θα πάψει να υπάρχει.
ΕΙΡΩΝΕΙΑ: Ως διεκδικητής της...
εξουσίας και ως Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που δεν άφηνε κανέναν πίσω. Αυτός που προστάτευε τους δικούς του ακόμη και αν τα σκάνδαλα ήταν έξω από την πόρτα. Από τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, όμως, ο Καραμανλής έδειξε μια άλλη, στυγνή προσωπικότητα.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και στο έγκλημα αναζητά κανείς το κίνητρο. Τι τον έπιασε και τους καθαρίζει τώρα; Ουδείς- ούτε, βέβαια, ο ίδιος- πιστεύει σοβαρά ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Με ή χωρίς Λιάπη, Βουλγαράκη ή Μαγγίνα. Άρα, τι σημασία έχουν όλες αυτές οι ανθρωποσφαγές; Ακόμη χειρότερα: Τι τον νοιάζει τον Καραμανλή; Σάματι πρόκειται ο ίδιος να μείνει μετά; Ούτε η πολιτική του συμπεριφορά σε αυτές τις εκλογές ούτε το άνοιγμα της ψαλίδας των δημοσκοπήσεων επιτρέπουν την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει «επόμενη μέρα» για τον Καραμανλή. Οι πιο σοβαροί από τους ανθρώπους του αναρωτιούνται πώς θα βγάλουν τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου.

ΑΠΟ ΤΑ σενάρια μη αυτοδυναμίας ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. πάει κατευθείαν σε κρίση ηγεσίας. Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, θα φθάσει εκεί μικρά, έντιμος και με βαθύτερο το χάσμα των γενεών. Από τη μια είναι οι αλώβητοι εβδομηντάρηδες - Έβερτ, Σουφλιάς, Σιούφας, Αχιλλέας- και από την άλλη θα είναι οι σαραντάρηδες. Είναι οι πενηντάρηδες που έχουν πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος με μετρημένες στα δάχτυλα εξαιρέσεις που θα κάνουν και το παιχνίδι της μετα-καραμανλικής εποχής. Αυτό αφού κατακαθήσει η σκόνη και δούμε ποιοι εξ αυτών θα εκλεγούν.

ΑΝ Η Ν.Δ. ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα, το κεφάλαιο των εκλογών θα έφερε τον τίτλο «Δέκα μικροί νέγροι» από το βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι με τις αλλεπάλληλες δολοφονίες. Προς τιμήν του αποχωρήσαντος Μαγγίνα, όμως, θα μπορούσε να λέγεται «Δέκα μικροί Ινδοί».
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: