15.9.09

Μισή «κάθαρση»...


Κάτω από τον πήχη, που ο ίδιος είχε «βάλει ψηλά», πέρασε και στο θέμα της κάθαρσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Οι πολυσυζητημένοι αποκλεισμοί των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, δεν ήταν τελικά τίποτε περισσότερο από μερικές οικειοθελείς αποχωρήσεις βουλευτών (η πρώτη του κ. Ρουσόπουλου σε χρόνο πολιτικά και εκλογικά ανύποπτο) και τρεις ουσιαστικά «καρατομήσεις», η μία εκ των οποίων μάλιστα έγινε με... αναδρομική ισχύ για πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την περίοδο πριν (!!!) από τις εκλογές του 2007.
Σύμφωνα με τις λίστες που η...
Ρηγίλλης έδωσε αργά χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, εκτός ψηφοδελτίων μένουν μόνον οι κ. Δούκας και Παυλίδης (κάτι που είχε ήδη προεξοφληθεί) αλλά και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος δεν κατείχε υπουργικό αξίωμα μετά τις εκλογές του 2007 και κατά συνέπεια δεν μπορεί να «χρεωθεί» λάθη ή παραλείψεις που «κόστισαν» στην κυβέρνηση.

Οι ισορροπίες
Ο πρωθυπουργός έκανε μεν μία καρατόμηση με... αναδρομική ισχύ, αλλά δεν τόλμησε να αγγίξει το σύνολο των στελεχών του που -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατ επανάληψη- πλήγωσαν την παράταξή του και τους ψηφοφόρους της ΝΔ και, μέσα από ένα «κύκλο» παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που ο ίδιος είχε το τελευταίο διάστημα, επέλεξε να διατηρήσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες.
Εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ οι Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας και Αρ. Παυλίδης
Εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ οι Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας και Αρ. Παυλίδης


Στα ψηφοδέλτιά του παρέμειναν οι κ. Κοντός και Μπασιάκος, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την περίοδο του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε «μισή κάθαρση» είναι βέβαιον ότι θα κοστίσει στη ΝΔ και εκλογικά, καθώς οι προσδοκίες της κομματικής βάσης ήταν -και σε αυτό το ζήτημα- πολύ πιο υψηλές, από το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι δεκάδες βουλευτές και ιστορικά στελέχη της ΝΔ είχαν επισημάνει ακόμη και πριν από το καλοκαίρι την ανάγκη ο κ. Καραμανλής να λάβει γενναίες αποφάσεις και να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια το σύνολο των στελεχών που οδήγησαν τη ΝΔ στο να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη που δεν είναι πλέον στους συνδυασμούς της ΝΔ, αλλά και εκείνοι που παρά τις καταγγελίες και το αρνητικό -εσωκομματικά- κλίμα παρέμειναν με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού παρουσιάζονται παρακάτω.

ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ
Οργή Τσιτουρίδη: Αθλιότητα και πρόστυχη απόφαση

Σ. Τσιτουρίδης: Ο αποκλεισμός του προκάλεσε έκπληξη ακόμη και σε στελέχη της ΝΔ που δεν διατηρούσαν στενούς πολιτικούς δεσμούς μαζί του. Η απομάκρυνσή του έγινε προφανώς έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει ο κ. Γ. Σουφλιάς, μετά τις επιθετικές δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του Θεσσαλού πολιτικού ο πρώην υπουργός για το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Τσιτουρίδης είχε ταχθεί κατά των εκλογών, λέγοντας μάλιστα ότι «κάποιοι δεν ακούνε τα μηνύματα της βάσης και της κοινωνίας», αναφερόμενος στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος ήταν από τους βασικούς εισηγητές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Τσιτουρίδης μέχρι αργά χθες το μεσημέρι είχε ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα από τη Ρηγίλλης. Οπως ο ίδιος έλεγε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή μιλούσε τακτικά στο τηλέφωνο με τον κ. Ζαγορίτη, ο οποίος του ζητούσε βοήθεια σε επίπεδο προσώπων προκειμένου να «κλείσει» το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς.

Αργά χθες το βράδυ και, αφού είχαν δημοσιοποιηθεί τα ψηφοδέλτια, ο κ. Τσιτουρίδης μετέβη οργισμένος στη Ρηγίλλης και ζήτησε εξηγήσεις από τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ. Ο κ. Ζαγορίτης τού απάντησε ότι δεν ήταν δική του απόφαση ο αποκλεισμός του.

Αμέσως μετά, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης προέβη σε μια ιδιαίτερα «σκληρή» δήλωση και χαρακτήρισε «αθλιότητες» και «πρόστυχη απόφαση» τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια. «Αυτή τη φορά δεν θα σιωπήσω. Το οφείλω στους γονείς μου, στα παιδιά μου και σε εκείνους που το 2007 δεν πίστεψαν στη λάσπη και στη συκοφαντία και με τίμησαν» προσέθεσε.

«Η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού» -κατέληξε- «είναι προσβλητική γι αυτούς που με τίμησαν το 2007. Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών».

Π. Δούκας: Πρόκειται για το τέλος του χρονικού μιας... προαναγγελθείσης καρατόμησης. Η απόφαση για αποκλεισμό του πρώην υφυπουργού ελήφθη κατά τη διάρκεια τριών συναντήσεων που είχε ο κ. Κ. Καραμανλής με τον κ. Μ. Εβερτ. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο εξοχικό του πρώην προέδρου της ΝΔ στο Πικέρμι, ο κ. Καραμανλής συμφώνησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο κ. Εβερτ, αλλά επέμεινε ότι ο κ. Δούκας πρέπει να μείνει εκτός.

Ο πρώην υφυπουργός, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση είχε με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, είναι αποφασισμένος να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και να αποκαλύψει τις πιέσεις που δεχόταν την επίμαχη περίοδο της ανταλλαγής των ακινήτων.

Το ερώτημα ωστόσο είναι το εάν θα το πράξει πριν ή μετά την 4η Οκτωβρίου. Ισως και σήμερα πάντως να προβεί σε δηλώσεις, χωρίς να κρύψει την πικρία του για την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός.

Αρ. Παυλίδης: Ηταν γνωστό σε όλους ότι ο πρώην υπουργός δεν επρόκειτο να είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος τον είχαν αθωώσει πριν από λίγους μήνες για το σκάνδαλο με τις άγονες γραμμές.

Πιέστηκε ασφυκτικά όλο το τελευταίο διάστημα να παραιτηθεί από βουλευτής και εν συνεχεία (μετά την προκήρυξη των εκλογών) να αποχωρήσει «οικειοθελώς» από τους συνδυασμούς. Δεν έπραξε ούτε το ένα ούτε το άλλο, με αποτέλεσμα χθες η Ρηγίλλης να ανακοινώσει την αποπομπή του από τις εκλογικές λίστες.

Ο κ. Παυλίδης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά ερείσματα στην κομματική βάση της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, δεν προτίθεται να μείνει σιωπηλός, με δεδομένο ότι δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: