7.9.20

Βγήκε από το τεχνητό κώμα ο Ναβάλνι...

Navalny
... ανταποκρίνεται στο περιβάλλον...
Σημαντική είναι η βελτίωση της υγείας του Ρώσου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου με δηλητηρίαση, που σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς οφείλεται σε... νευροπαραλυτικό παράγοντα ανάλογο με το Νόβιτσοκ. Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Charite, ο Ναβάλνι, από τους σφοδρότερους επικριτές του Κρεμλίνου, έχει βγει από το τεχνητό κώμα και σταδιακά θα βγει και από τον αναπνευστήρα.

Ωστόσο, εξήγησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η σοβαρή αυτή δηλητηρίαση να έχει στο μέλλον σοβαρές συνέπειες για την υγεία του».

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού έχει προκαλέσει ακόμη μία σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και των Δυτικών χωρών, καθώς το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για την κατάσταση του Ναβάλνι ενώ οι Ρώσοι γιατροί που τον φρόντισαν όταν κατέρρευσαν υποστηρίζουν ότι εντόπισαν δηλητήριο ή άλλους τοξικούς παράγοντες στον οργανισμό του. 


Ωστόσο, το νοσοκομείο Charite ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στον οργανισμό του νευροπαραλυτικός παράγοντας ανάλογο με το Νόβιτσοκ, την ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε πριν από δύο χρόνια Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας στη Βρετανία.

Αν και η Γερμανία είχε αρχικά τηρήσει ήπια στάση στο θέμα, σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε «να ξανασκεφθεί το μέλλον του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει επίσης ότι η ρωσική στάση στην υπόθεση Ναβάλνι μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του αγωγού, που έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υποθαλάσσια και μέσω Ουκρανίας. Πιέσεις για να σταματήσει το σχέδιο για τον αγωγό έχει ασκήσει στη γερμανική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, γεγονός που έκανε το Κρεμλίνο να χαρακτηρίσει την υπόθεση Ναβάλνι αφορμή για να υπαναχωρήσει η Γερμανία από τον αγωγό.

Με κυρώσεις για την υπόθεση έχουν απειλήσει τη Μόσχα και Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: