7.9.20

Σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο...

Βασίλης Σκουρής

Στην επόμενη κίνηση της Άγκυρας στην περιοχή του Καστελλόριζου, αλλά και στο ενδεχόμενο να σταλούν πλοία ακόμα και στα έξι μίλια ανατολικά νησιών όπως η Ρόδος και η Κρήτη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ ο διπλωματικός μαραθώνιος για την...
αποκλιμάκωση της έντασης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Το «Όρουτς Ρέις», που σε λίγο συμπληρώνει ένα μήνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλησιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, κλιμακώνοντας την ένταση και με την Αθήνα να επιλέγει ως στρατηγική την παρακολούθηση των κινήσεών του.

Βαθιά είναι μάλιστα η ανησυχία πως η Άγκυρα το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τη χώρα μας, εκδίδοντας νέα ή νέες NAVTEX, επεκτείνοντας προς τα βορειότερα τη σημερινή και περιλαμβάνοντας σε αυτή και περιοχές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο.

Η σημερινή NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα και περιλαμβάνει περιοχές σε απόσταση μόλις 32 ναυτιών μιλίων από τις ακτές του Καστελόριζου λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, με τη συγκεκριμένη ημερομηνία να θεωρείται μια από τις ημερομηνίες κλειδί για τις εξελίξεις στην περιοχή ως προς την περαιτέρω κλιμάκωση ή την αποκλιμάκωση της έντασης:

Αν δεν αποδώσουν έως τότε οι διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, είναι βαθιά η ανησυχία πως η Τουρκία θα πλησιάσει στο Καστελλόριζο, περιορίζοντας αισθητά τα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημερινή της τακτική της μη επέμβασης.

Στο προσκήνιο βρίσκεται επίσης και η αδειοδότηση για έρευνες σε οικόπεδα που χαράσσονται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου στην τουρκική εταιρία TRAO, έρευνες που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και έξι ναυτικά μίλια μακριά από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, αλλά και η Κάσος και η Κάρπαθος.

Πρόσφατα, άλλωστε, τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «αποκάλυπτε» πως στις επόμενες φάσεις το «Ορούτς Ρέις» θα φτάσει για έρευνες σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από Ρόδο και Καστελλόριζο! Επαναλαμβάνουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της Αθήνας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι όπως η σημερινή και η μη επέμβαση δύσκολα αυτή τη φορά θα μπορέσει να αποφευχθεί.

Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την Κυριακή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επί του θέματος, ώστε να αποφασιστούν οι κόκκινες γραμμές της χώρας...

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: