8.9.20

Απέκλεισε τους δυσαρεστημένους...

Ηλθε, είδε, δυσαρέστησε και... επανέρχεται από Παρασκευή έως και 13! Προσπαθώντας να βουλώσει την «τρύπα» των περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη από τη ματαίωση της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το...
τριήμερο 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου για την υποκατάστατη εκδήλωση που βαφτίστηκε «forum».

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, τι θα αφήσει η επίσκεψη αυτή, δεδομένου ότι την περασμένη Πέμπτη, όταν ξαναήλθε για τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, αρκετοί ήταν αυτοί που αποκλείστηκαν γιατί γίνονται δυσάρεστοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, ίσως, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που, αν και με φιλοκυβερνητική διοίκηση, έμεινε απ’ έξω! Πέραν τούτου, όμως, πρόκειται για έναν από τους δυναμικότερους και πιο δραστήριους παραγωγικούς φορείς που κινούν την οικονομία της πόλης.

Επίσης, ποτέ άλλοτε δεν έχει εξαιρεθεί από την καθιερωμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της ομιλίας του για την οικονομική πολιτική που γίνεται παραδοσιακά από το βήμα της ΔΕΘ (άρα τώρα του forum). Η εξήγηση που δόθηκε από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελή Φιλιππίδη, είναι η οξεία κριτική που ασκεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το εμπόριο κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αλλά και μετά.

Προτάσεις και λύσεις

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι ο πρωθυπουργός έχει σχηματίσει πλήρη εικόνα για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και τα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους εδώ επιχειρηματίες, ώστε να επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας με προτάσεις και λύσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το βράδυ του Σαββάτου, σε «εξαιρετικά επιλεγμένο και περιορισμένο κοινό», λόγω κορονοϊού, το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομική πολιτική του 2021, έχοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πιθανολογείται ότι αυτά που θα εξαγγελθούν θα σχετίζονται με τη συνέχιση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, με ενίσχυση της εγγυοδοσίας για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων και με πολλές δόσεις για την εξόφληση χρεών επιχειρήσεων, κυρίως προς τον ΕΦΚΑ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πέρα από τα τετριμμένα και μεγαλεπήβολα που εξαγγέλλουν συνήθως οι πρωθυπουργοί, μηδέ του σημερινού εξαιρουμένου, να ακουστεί κάποια επείγουσα και άμεση λύση στο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Βλέπετε, αν το μετρό έχει γίνει το πιο παλιό ανέκδοτο στην πόλη, το θέμα του ΟΑΣΘ έχει γίνει το πιο τραγικό.

Ο στόλος των αστικών λεωφορείων έχει αποψιλωθεί πια και στους δρόμους κυκλοφορούν λίγα σαράβαλα. Τα μεταχειρισμένα που προμήθευσε ο δήμος από τη Λιψία για να βοηθήσει την κατάσταση προφανώς και δεν μπορεί να αποτελούν τη λύση του προβλήματος.

Μετρό και ΟΑΣΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να «σηκώσει» το έργο του fly over, ενός κόμβου που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία της εσωτερικής περιφερειακής οδού και το οποίο έχει προϋπολογιστεί με 350 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ίσως και το μόνο έργο που δεν έχει προκαλέσει μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις στην πόλη, όπως ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό, ο διαλυμένος ΟΑΣΘ και η... επαπειλούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ, για παράδειγμα, για την οποία επίσης αναμένεται να υπάρξει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Το «πακέτο» αναμένεται ακόμη να περιλαμβάνει μια επανάληψη υποσχέσεων για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, το Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο και άλλα τετριμμένα αλλά πιθανότατα σερβιρισμένα σε νέο περιτύλιγμα...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: