8.9.20

Παραπλανητικά στοιχεία...

...και ο ΕΟΔΥ σε ρόλο λογοκριτή...

Ένα περιστατικό στη Νάξο πριν λίγες, «πέρασε στα ψιλά» αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε με τη συστηματική υποκαταγραφή της πανδημίας στη χώρα και τη συνειδητή παραπληροφόρηση για την πραγματική διασπορά του κοροναϊού.

Το ενημερωτικό site naxostimes.gr προχώρησε σε πολύ σοβαρή καταγγελία, αναφέροντας ότι απειλήθηκε από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της...
Νάξου πως ο ΕΟΔΥ θα κλείσει το site, αν δημοσιοποιήσει τα κρούσματα που γνωρίζει. 

Μάλιστα η απειλή έφτασε στο σημείο να ασκηθεί «επισήμως» εκφοβισμός με το ερώτημα αν ο δικηγόρος του ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει το τοπικό site για τη δημοσίευση σχετικού άρθρου. Όπως επισημαίνεται από το naxostimes.gr, η απόκρυψη κρουσμάτων θεωρήθηκε από κάποιους «επιτυχία» σε σχέση με τον πενιχρό τουρισμό της φετινής χρονιάς.

Επίσημες αποκαλύψεις και επίσημη παραδοχή της παραπλάνησης

Δεν είναι όμως ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό που αποδεικνύει ότι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ παρουσίασαν μια πλασματική εικόνα της έκτασης της πανδημίας στη χώρα, που όχι μόνο δεν διέσωσε τον τουρισμό αλλά έχει δραματικές επιπτώσεις στην έξαρση της νόσου και τραγικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία. 

Άλλωστε, όταν ξεκινούσε η τουριστική σεζόν και παρά τις παλινωδίες και το απόλυτο οργανωτικό χάος, η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι θα δημιουργούσε ένα ακόμη «success story» για να το εκμεταλλευτεί στις επίκαιρες πολιτικές ισορροπίες. Τελικά ήταν η απόλυτη καταστροφή.

Στον πιο επίσημο τόνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ευθέως σε απόκρυψη κρουσμάτων στην Πάρο, στην οποία η κυβέρνηση επέβαλε lockdown, με μόλις 8 κρούσματα σε τρεις μέρες επισήμως, ενώ - όπως ανέφερε- οι εργαζόμενοι της δημόσιας υγείας κατέγραφαν δεκάδες κρούσματα κάθε μέρα. Αλλά ακόμη και πριν το τοπικό lockdown ένα εστιατόριο έκλεισε επειδή όλο το προσωπικό του βρέθηκε θετικό, αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε ποτέ στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, απαντώντας στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι από τα 3.000 κρούσματα την 1η Ιουλίου φτάσαμε στα 11.00 σήμερα, ο πρωθυπουργός ομολόγησε μάλλον άθελά του, ότι τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα γιατί στην αρχή της πανδημίας η χώρα πραγματοποιούσε πολύ λίγα τεστ με αποτέλεσμα να παρουσιάζει λιγότερα κρούσματα. Επιβεβαίωσε δηλαδή όσους επέκριναν την κυβέρνηση ότι έστησε ένα πλαστό αφήγημα επιτυχημένης διαχείρισης ενώ οι συνθήκες απαιτούσαν μαζικά τεστ ώστε να υπάρχει μια ορθή επιδημιολογική εικόνα και μια ασφαλή άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Πάρος και Αντίπαρος στην «κόκκινη ζώνη»

Η Πάρος και η Αντίπαρος βρέθηκαν σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου στο επίκεντρο για τη συστηματική συγκάλυψη των κρουσμάτων ενώ οι τοπικές αρχές αναζητούσαν επίσημη πληροφόρηση για την κατάσταση, αδυνατώντας να προστατέψουν αποτελεσματικά τους πολίτες, αφού τα κρούσματα που έφταναν στα Κέντρα Υγείας, κρατήθηκαν κρυφά σύμφωνα με τις καταγγελίες. 

Όταν πλέον, μετά το Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, οι επαγγελματίες της Πάρου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αναζητώντας ευθύνες για την καταστροφή που προκλήθηκε από την απόκρυψη των κρουσμάτων.

Ο Δήμαρχος της Πάρου εγκαλούσε τον Υπουργό Υγείας για να πληροφορηθεί για την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στο νησί ενώ ο Δήμαρχος της Αντίπαρου δήλωνε δημόσια ότι δεν γνωρίζει πόσα κρούσματα υπήρχαν στο δικό του νησί. Στην πραγματικότητα, στα δύο νησιά αποκαλύφθηκε σε όλο το εύρος της, η κυβερνητική απόπειρα σκόπιμης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr σε ανύποπτο χρόνο, η κυβέρνηση συνειδητά προγραμμάτισε τα όποια περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους αν και ήδη ήταν σαφές ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο.

Απόκρυψη στον Πόρο - Σκάνδαλο στη Χαλκιδική

Αντίστοιχη η εικόνα στον Πόρο, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα χωρίς ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων να το δικαιολογεί. Όπως σημείωσε και εκεί ο τοπικός Δήμαρχος, τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια από αυτό που ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ.

Άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση συγκάλυψης αποκαλύφθηκε με το εργοστάσιο ελαιουργίας στη Χαλκιδική. Η μονάδα που ανήκε σε γνωστό παράγοντα της ΝΔ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές αποδείχτηκε ότι απέκρυπτε επί  10 μέρες σωρεία κρουσμάτων. Μέχρι που η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με 50 κρούσματα και αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα. 

Η Χαλκιδική, υπενθυμίζεται ότι, σε συνδυασμό με την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, ήταν μια από τις μεγάλες εστίες διασποράς της πανδημίας και είχε πολύ αρνητική επίδραση και στη Θεσσαλονίκη. Ας μην διαφεύγει ότι και στη Χαλκιδική, όπως συνέβη στη Νάξο, τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες απείλησαν τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν πολύ πριν τον ΕΟΔΥ, ότι απέκρυπτε κρούσματα στην Ορμύλια.

Πόσο πραγματική είναι η εικόνα που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ

Η εικόνα της διαχείρισης και της απόκρυψης των κρουσμάτων δεν είναι μόνο πολιτικά και ηθικά κολάσιμη. Ακόμη και μετά την καταστροφή που προκλήθηκε, ενώ η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του δεύτερου κύματος, δημιουργεί την υπόνοια ότι η πραγματική έκταση της πανδημίας ακόμη αποσιωπάται με αποτέλεσμα τα μέτρα που λαμβάνονται να μην προστατεύουν επαρκώς τη δημόσια υγεία...

Θοδωρής Καραγιαννίδης

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: