21.9.20

«Πράσινη Μετάβαση προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο»...


Πέτρος Κόκκαλης

Για τη σημασία του κράτους δικαίου, της επιστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της μακριά από την παντοδυναμία των αγορών περασμένων ετών, τη διεύρυνση του ρόλου του κράτους και την ανάγκη για δημοσιονομική επέκταση μέσα από τον... κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, στο Olympia Forum, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και ενός ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του συνόλου της οικονομίας.

Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε πως η Πράσινη Μετάβαση καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ξανά πρωτοπόρο στη διεθνή συγκυρία, βάζοντας ξανά μπροστά τα οράματα των ιδρυτών της και τις ανάγκες των λαών της, με λιγότερη ανισότητα και περισσότερη Ευρώπη, με όρους ανθεκτικότητας κοιτώντας το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εσόδων για την ΕΕ πέρα από τις εισφορές των κρατών, τη δημιουργία ιδίων πόρων δηλαδή, αλλά ιδιαίτερα για όσα θα προέλθουν από δανεισμό, τα χαρακτήρισε «ηθική επιταγή προς τις επόμενες γενιές», για να παραδώσουμε έναν κόσμο που δεν θα έχει μείνει κανείς πίσω, σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και μία κοινωνία που κυριαρχεί το δόγμα της μη βλάβης (do no harm).


Τέλος έκλεισε τονίζοντας πως οι αλλαγές που συντελούνται δεν αφορούν μία κυβέρνηση, αλλά τις επόμενες δεκαετίες - θα αλλάξουν την Ευρώπη και τη χώρα μας. Η Πράσινη Μετάβαση είναι ο δρόμος προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στη βάση της αλληλεγγύης, την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, της μείωσης των ανισοτήτων, της κατάργησης της επισφαλούς εργασίας. 

Οι επενδύσεις που χρειάζονται είναι τεράστιες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει αυτή την ώρα στην κατεύθυνση του χαράσσεται στην υπόλοιπη Ευρώπη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: