3.6.20

Το «σχέδιο Καστελόριζο»...


... και η στρατικοποίηση της έντασης...
ποιος διπλωμάτης «διαβάζει» τον περίφημο χάρτη με τα 24 οικόπεδα που έχει οριοθετήσει η Αγκυρα γα έρευνες υδρογοναναθράκων βλέπει δύο καθαρά δεδομένα: Το πρώτο είναι πως το...
τουρκολιβυκό Μνημόνιο μπορεί να μην παράγει «έννομα αποτελέσματα» όπως – ορθώς και με βάση το διεθνές δίκαιο – διακηρύσσει η ελληνική κυβέρνηση, παράγει όμως προφανή τετελεσμένα νέων αμφισβητήσεων. Η, επί χάρτου έστω, οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων στα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της ανατολικής Κρήτης δεν σηματοδοτεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, και δη σε περιοχές που όχι μόνον εντάσσονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά εφάπτονται των χωρικών μας υδάτων.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν ξεδιπλώνει την πολιτική αυτών των διεκδικήσεων με βάση ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο και στρατηγικά διαμορφωμένο σχέδιο, το οποίο υπηρετεί και εφαρμόζει με απόλυτη προσήλωση εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο. Είναι το σχέδιο με το οποίο, μέσω της χρήσης των 6 ναυτικών μιλίων και όχι των 12 στα οποία επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία επιχειρεί να χαράξει την κάθετη γραμμή που θα διαχωρίσει το Κρητικό πέλαγος από τα Δωδεκάνησα και θα «εξαφανίσει» το Καστελόριζο, αποκόβοντας πλήρως την Ελλάδα από την ανατολική Μεσόγειο.


Η τελική «ιδέα» - το «σχέδιο Καστελόριζο», όπως το αποκαλούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές - είναι τόσο μαξιμαλιστική που μάλλον δεν θα υλοποιηθεί ποτέ. Μπορεί όμως να αποτελέσει το ιδανικό όχημα για την παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Ερντογάν – για μια ευθεία πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία θα ανάγκαζε την Αθήνα σε μια εθνική διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, από δυσχερή θέση και με τους όρους της Αγκυρας. Η πρόκληση αυτή θα έρθει μέσα από σεισμογραφικές έρευνες εντός της περιοχής των «οριοθετημένων» οικοπέδων, πιθανότατα «όχι στην ζώνη της φωτιάς που εφάπτεται της Ρόδου ή της… Κρήτης, αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που θα εγείρει ζητήματα για το Καστελόριζο», όπως λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.


Τις έρευνες αυτές, δηλαδή τις γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο τουρκολυβικό Μνημόνιο, έχει προαναγγείλει εδώ και έξι μήνες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας μάλιστα ως χρονικό ορόσημο το καλοκαίρι. Και οι τελευταίες του κινήσεις δείχνουν ότι παραμένει πιστός στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Παρά τις ταλαντεύσεις, άλλωστε, και τις αντιφάσεις του τελευταίου διαστήματος στην διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, η εκτίμηση είναι πλέον κοινή και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας: Αμφότερα τα επιτελεία θεωρούν ότι ο Ερντογάν «θα κάνει την κίνηση» και, σε σχετικά σύντομο διάστημα, θα επιχειρήσει γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – θα κάνει, δηλαδή, το βήμα που θα συνιστά ευθεία παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαρίνας Αλεξανδρή, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: