30.9.19

Μόρια: Βραχυκύκλωμα «βλέπει» η Πυροσβεστική...

Σε βραχυκύκλωμα στα καλώδια της οροφής του κοντέινερ αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Σε αντίθεση με τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν περί...
εμπρησμού από μετανάστες και πρόσφυγες, δεν εντοπίστηκαν ίχνη εμπρησμού. 

Παρόλα αυτά, οι Αρχές περιμένουν το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα που θα ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, χθες το μεσημέρι στη Μόρια. 

Την ίδια ώρα, δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος αλλοδαπών που πετούσαν πέτρες σε πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικούς την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φωτιά, εμποδίζοντας τα οχήματα να φτάσουν στους φλεγόμενους οικισμούς.

Εικόνα καταστροφής 

Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια, με το θάνατο μίας Αφγανής και τον τραυματισμό 17 ανθρώπων από εκδήλωση φωτιάς, αλλά και οι ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητά άμεσους τρόπους αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Εικόνες καταστροφής κατέγραψε, εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά, ο απεσταλμένος του CNN Greece στη Μόρια, Βαγγέλης Γιακουμής, με την πυρκαγιά να έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα κοντέινερ. 

Η κατάσταση στη Μόρια είναι ασφυκτική, με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι, εδώ και καιρό, εφιαλτικές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας. 

Περί τους 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του CNN Greece στη Μόρια, Βαγγέλης Γιακουμής, η κατάσταση δεν είναι οριακή μόνο εντός του κέντρου, αλλά και στο χωριό, με τους κατοίκους να έχουν «θωρακίσει» τα σπίτια τους και τα χωράφια τους με ψηλούς φράκτες και συρματοπλέγματα, αλλά και σκυλιά...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: